Tarihi Nakkaş Yok Oluyor

İstanbul’un en eski köylerinden olan ve Büyükşehir yasasıyla mahalle statüsü kazanan Nakkaş Mahallesi’nde birçok arazi kamulaştırılıyor. 600 yıllık tarihe sahip olan mahallede vatandaşlar kamulaştırmaya tepki göstererek, “Yola karşı değiliz ama evlerimiz gidiyor” dediler.

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında en çok arazinin istimlak edileceği yer olan Nakkaş Mahallesi’ni ziyaret etti. Halkın sorunlarını dinleyen Başkan Cem Kara konuyu Bakanlıklar üzerinden inceleyeceğini ve gerekirse milletvekilleri aracılığıyla TBMM’sine kadar taşıyacağını söyledi.

“Neredeyse mahallenin 1/3’ü gidiyor”

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu’nun 2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27. maddesine göre Bakanlar Kurulunca 11/10/2016 tarihinde kararlaştırılıp, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Çatalca Nakkaş Mahallesi’nde 15500 dönümlük arazi istimlak edilecek. Halkı tedirgin eden istimlak kararının ardından ise Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Nakkaş Mahallesi’ni ziyaret etti. Burada Mahalle Muhtarı Zafer Öztürk ve vatandaşlar ile bir araya gelen Başkan Cem Kara, harita üzerinde istimlak edilecek olan bölgeleri inceledi. Olayın çok taze olduğuna dikkat çeken Başkan Cem Kara, “Olayı anlayıp ona göre itirazlarımızı yapacağız. Buralar el değmemiş bakir alanlar. Bu istimlak şekliyle neredeyse mahallenin 1/3’ü gidiyor. Konuyu araştıracağız, öğreneceğiz, gerekli girişimleri yapacağız. Bölgenin tarım alanları olduğunu anlatacağız. Konuyu Ulaştırma Bakanlığına, TBMM’ye taşıyacağız. En kısa zamanda paftaları da alıp Ankara’ya gideceğim, konuyu izah edeceğim” dedi.

Tarım arazisi kalmıyor

Konuyla ilgili kısa bir bilgi veren Başkan Cem Kara “Nakkaş Mahallemizde, 2928 parsel ve 46700 dönüm arazi var. 985 parsel ile ilgili kamulaştırma kararı alınmış, bu da 15500 dönüm yapar. % 33’ü kamulaştırma kapsamına alınmış. Bu durum haklı olarak Nakkaş halkını tedirgin etmekte ve toprak varlığının 1/3’ü kamulaştırılmaktadır. Birinci sınıf tarım arazisi olan bölgede neredeyse tarım yapılacak alan kalmamaktadır. Benzer durum, İzzetin Mahallesi içinde söz konusudur. İzzetin Mahallesi’nin durumunu da inceliyoruz” dedi.

Avukatlar bilgi verdi

Daha sonra mahalleye Nakkaş Mahalle Muhtarı Zafer Öztürk talebi ile mahalle halkına bilgi veren Av. Seyithan Güneş ve Av. Erman Öztürk hukuki itirazları hep birlikte yapacağız. Burası yeni yerleşim alanı değil Çatalca’nın en eski köyüdür. Tarihi bir önemi de vardır” dedi.

“Nakkaş halkı olarak mücadelemize devam edeceğiz”

Mahallede bir heyet oluşturularak heyetin başkanlığına Mahalle Muhtarı Zafer Öztürk getirildi. Oluşturulan heyet Karayolları Genel Müdürlüğü’nden bilgi almak için Ankara’ya gitti. Yapılan toplantıların verimli geçtiğini belirten Zafer Öztürk, “Kimse bize kesin olarak mahallemizin içinden yol geçmeyecek yada evlerin olduğu yerlerin kamulaştırma olmayacağının garantisini vermiyor. Biz Nakkaş halkı olarak mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

Nakkaş’ın Tarihi

Nakkaş 1455’de kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmet’in baş Nakışçısı olan Nakkaş Baba’ya Sultan emekli olmasını ve hizmetlerinin karşılığında bir yer beğenerek oraya yerleşmesini ister. Nakkaş Baba’da Nakkaş bölgesini iyi bildiği için burayı seçmiştir. Nakkaş Baba eşeğini burada salmıştır ve eşeğinin dolaştığı yerleri alarak Nakkaş’ın sınırlarını çizmiştir. 1455’de ilk önce Nakkaş Camisi yapılmış ve ardından ise Nakkaş Baba Sancaktar Hasan Efendi ile birlikte buraya gelerek köyü kurmuşlardır. İlk önce 18 hane ile buraya yerleşmişlerdir. Sancaktar Hasan Efendi aynı zamanda Eskici Baba olarak da bilinmektedir. Ayrıca Nakkaş’tan birçok pehlivan çıkmıştır. Bunların en önemlisi 1908 Kırkpınar başpehlivanı Nakkaşlı Eyüp pehlivandır. Nakkaş 47.000 dönüm araziye sahiptir. Nakkaş da bir tarihi cami ve bir park bulunmaktadır. 8 yıllık eğitim bölgede müfettişler kararıyla ilk olarak Nakkaş İlköğretim Okulu’nda uygulanmıştır. İstanbul’da ilk olarak Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Nakkaş’ta kurulmuştur ve faaliyetlerine devam etmektedir. Nakkaş’ı temsilen Öz Nakkaş spor olarak bir de spor kulübü bulunmaktadır. Muhtarlık binası 1954 yılında Nakkaş halkı tarafından yapılmıştır. Nakkaş daha önce Çatalca’ya bağlıyken 2009 yerel seçimlerinde Arnavutköy sınırları içerisine dâhil edilerek Arnavutköy’e bağlandı. Büyükşehir yasasıyla mahalle olan Nakkaş daha sonra tekrar Çatalca’ya bağlanmıştır.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

TUKODER Vatandaşı Yerinde Bilgilendiriyor

Sıradakini Oku

Kılıçdaroğlu,CHP Örgütüne emir verdi: “…mahallelere, kahvelere gidin, konuşun…!”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir