“BÜYÜKŞEHİR YASASI” İLE KÖYLÜYÜ PERİŞAN ETTİLER!

2012’de çıkarılan ve 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir Yasası’yla mahalleye dönüştürülen köyler, 2021 yılında bir düzenlemeyle “kırsal mahalle” haline getirildi. Değişiklikle belediyeye geçen köy muhtarlığına ait taşınmazlar geri verilmiyor. Su indirimi, imar harcı gibi şeylerden yararlanabilecekler.

Büyükşehir yasası ile alınan muhtarlığa ait, köylülerin kiralayarak kullandığı taşınmaz malları, suları, araçları belediyelere devredildi. Muhtarlık bütçesi ortadan kalktı. Belediyeler devredilen taşınmazları satmaya başladı. Köylülerin tarım yaptığı tarlalar amaç dışı kullanıma açıldı.

Çatalca Belediyesi de Gökçeali Mahallesi’nde 6 Parseli satışa çıkardı. Satışa çıkartılan 124 Ada 74 Parsel mesleki okul olması için ilçe milli eğitim müdürlüğü ile mesleki okul yapılması şartıyla protokol yapıldı. 2006-2019 yılları arası muhtarlık yapan Ahmet Çiftçi’yi bulduk. Satışa çıkartılan yer hakkında muhtarla kısa bir söyleşi yaptık…

Çatalca Belediyesi’nin satışa çıkardığı 6 parselden bir olan 124 Ada 74 Parselle ilgili bizi arayanlar, “Burası zamanında lise yapılması için ilçe milli eğitim müdürlüğü ile protokol yapılmıştı” diyor. O dönemi anlatır mısınız?

“2006 yılında ara seçimle muhtar oldum. 2019 yılına kadar muhtarlık yaptım. Bahsettiğiniz yerin mesleki lise olması için karar verilmişti. Benden önceki rahmetli muhtarımız Ethem Arslan döneminde de orasının eğitime ayrıldığını söylemişlerdi. Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ikili protokol imzalayarak buranın mesleki bir okul alanı olması için protokol yaptık. Bu da bize nasip oldu. Sanırım 2014 yılında olmalı. Burada mesleki okulun olması köylümüzün gençlerinin hem burada eğitim görmesi hem de meslek sahibi olması yönünden iyi bir yatırım olacaktı ama ne yazık ki satılırsa artık böyle bir yatırım söz konusu olamaz.”

Protokolü yaptığınızda köy müydünüz?

“Evet. Henüz büyükşehire tam olarak geçmemiştik. Köy tüzel kişiliğimiz devam ediyordu. 2014 seçimlerinden sonra köy tüzel kişiliği kaldırıldı. Her ne kadar muhtar olsak da karar defterlerinin olmaması, bütçenin olmaması elimizi kolumuzu bağladı. Çünkü köy dediğiniz zaman köylünün yönetimini bir karar alması için bunu mutlaka ortak kararla yazılı metne dönüştürmek için karar defteri olması lazım. Karar defterini aldıkları için bizim artık böyle bir şey yapma gibi durumumuz yok. Bütçemizi de aldılar. ‘Daha çok hizmet gelecek’ dediler. Muhtarın kuru maaştan başka bir yetkisi yok. Maalesef durum bu.”

Muhtar olarak ‘burada lise yapılsın” kararı alırken ne düşündünüz? Öğrenci var mıydı?

“Kardeşim genç nesil arkadan geliyor. Şimdi mevcut okulumuz ilk ve orta öğretim var sadece. Bunun dışında yetişen gençler Çatalca’ya veya başka yerlere okumaya gidiyorlardı. Çatalca’nın nüfusu da her geçen gün artıyor. Bizim köyümüzde her geçen gün büyüyor. Buraya mesleki okul yapılmasının tabi ki faydası olur. Biz bunu düşünerek böyle bir kara almıştık.”

 

 

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

SPOR SEVDALISI TARAFTAR GRUBU

Sıradakini Oku

ÇATALCA ZİRAAT ODASI BAŞKANI SEYİT ÇETİN GÜVEN TAZELEDİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir