KIRIM TÜRKLERİNDEN TEPREÇ

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi her yıl düzenledikleri geleneksel Tepreç Şenlikleri Çatalca Bahşayış Mahallesinde gerçekleşti. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın “Tepreç Ağalığı’ yaptığı Tepreç İstanbul çevre İlçelerden ve İstanbul dışından gelen misafirlerle kutlandı.
Tepreç Şenliğine, Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Vasıl Bodnar, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, CHP Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök, MHP Eski İlçe Başkanı Niyazi Uyar, MHP Çatalca Belediye Meclis Üyesi Ayhan Yıldırım, Bahşayış Mahalle Muhtarı Özcan Öktem, İzzettin Köyü Muhtarı Erşen Ergun, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çatalca Şube Başkanı Erol Taylan, Bursa Şube Başkanı Yunus Güneri, Tekirdağ Şube Başkanı Fatih Erge, Kırım Türkleri Amerika Birliği eski Başkanı Rüstem Borluca, Kırım Derneği Gebze Şubesi yönetim kurulu üyeleri katıldı.

“Kırım’daki işgalin dünyaya haykırışıdır”
Tepreç 18 Mayıs 1944 sürgünü ve Kırım Tatar milli mücadele şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırım milli marşı Ant Etkenmen ile başladı.
Tepreç’in açılış konuşmasını yapan Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten “Vatan Kırım’dan çıktıktan sonra geride bıraktıklarımızı anmak için burada ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Kırım Türklerinin Tepreç’ini yapıyoruz. İstanbul Tepreç’i vatan Kırım’da geride bıraktıklarımızı hatırlamak için ve onların hürriyeti için bizler burada toplanmış bulunmaktayız. Hepinizin bildiği gibi Kırım tekrardan Rusların işgali altındadır. İşte sizlerin burada toplanmanız ve İstanbul Kırım Derneği’ne destek vermeniz Kırım’daki işgalin dünyaya haykırışıdır.” dedi. İçten, Kırım’da geride bırakılan soydaşlarına destek verilmesi için İstanbul Kırım Derneğiyle irtibat halinde olunmasını çağrısı yaparak, “Biz biliyoruz ki vatan Kırım tekrar Kırım Tatarlarının olacaktır. Bizler, Kırım’da yaşayan Kırım Türkleri Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde ve kendi vatanımızda yaşamak istiyoruz. Kırım’da kesinlikle Rusları istemiyoruz ve bu Rus işgaline karşıyız.” şeklinde konuştu.

“Tepreç, Kırım Türkleri’nin bayramıdır”
İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten’in ardından sahneye çıkan 2015 İstanbul Tepreç Ağası Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara yaptığı konuşmada “Bugün sizlerle bizleri, sizleri çocuklarınızla, dostlarınızla, komşularınızla, uzaktaki akrabalarınızla bir araya getiren İstanbul Kırım Türkleri Dernek Başkanımıza öncelikle çok teşekkür ediyorum. Tepreç hayırlı olsun. Anadolu’nun dört bir tarafında Ankara’da, Eskişehir’de, Adana’da, Konya’da diğer illerimizde birçok etkinlikler, Tepreçler düzenleniyor. Biliyorum ki Tepreç, Kırım Türkleri’nin bayramıdır. Hıdırellez’le birlikte doğanın uyanışıdır. Adı üstünde ‘tepreşmek’, yeniden uyanmak. Tepreç bir sevgidir, Tepreç insanların birbiriyle kaynaşmasıdır, Tepreç folklordur, Tepreç barıştır, Tepreç dostluktur. Bu nedenle bugün buradayız. Barış, dostluk, kardeşlik için buradayız. “ dedi.

“Topraklarımız istila edilmiş, atalarımız, dedelerimiz, kadınlarımız öldürülmüş, horlanmış, eziyet edilmiş”
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten’in Kırım Tatar Türklerinin yaşadığı trajediye ilişkin sözlerine katılarak, “Her birimiz dünyanın değişik yerlerinden göçe zorlanmışız. Topraklarımız istila edilmiş. Atalarımız, dedelerimiz, kadınlarımız öldürülmüş, horlanmış, eziyet edilmiş. Biz istiyoruz ki dünya milletlerinden hiçbirisi kan ve gözyaşı içerisinde yaşamasınlar, bulundukları ve mutlu oldukları topraklarda yaşamlarını sürdürsünler, göçlere zorlanmasınlar. Sizler, Kırım’dan göç ederek gelmişsiniz. Bizlerin ataları yine bir göçle, büyük bozgunda Bulgaristan’dan göç ederek gelmişler yine bölgemizdeki pek çok insanımız Yunanistan’dan 1924 yılında zorunlu göçle, mübadeleyle gelmişler. Daha önce atalarımız Orta Asya’dan bu topraklara gelmiş. Ama maalesef her seferinde savaşlar olmasın diyoruz, barış olsun, kan ve gözyaşı olmasın, çocuklarımız öksüz, kadınlarımız kocasız kalmasın diyoruz ama bir türlü emperyalist güçlerin etkisi altından kurtulup dünya üzerinde gerçek dostluk ve barışı sağlayamıyoruz.” dedi.
“Kırım Kırım Türklerinindir, asla Rusya’nın himayesi altına girmeyecektir”
Kırım’da Kırım Türkleri’nin haklı davalarının her zaman yanında ve her zaman destekçisi olacaklarını kaydeden Cem Kara, “Kırım Kırım Türklerinindir, asla Rusya’nın himayesi altına girmeyecektir. Bunu sizler, bizler bir kez daha buradan Bahşayiş’taki bu Tepreç alanından haykırıyoruz. Bu mücadelede bizlere ne görev düşüyorsa her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Amacımız çocuklarımızın barış içerisinde bir dünyada yaşamaları. Bu dünyanın toprakları, bu dünyanın doğal kaynakları, havası suyu hepimize yetecektir. Biz büyükler bu dostluğu, bu barışı sağlayamadık ama inanıyorum ki çocuklar, genç nesiller dünyada gerçek barışı sağlayacaklardır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından emekli Milli Eğitim Müdürü Atilla Yayım, Tepreç duasını okudu.
Celal İçten ve Cem Kara duanın ardından Tepreç’in geleneksel “kalakay tıgırtma” adetini yerine getirdi. Kırım Tatarlarının geleneksel ekmeği kalakay düz düşerek bu yılki bereketin habercisi oldu. Tepreç’e katılanlar kalakaydan bir parça tadabilmek için birbirleriyle yarıştı.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Çatalca’da Hamzalı Barajı Şimdilik Durduruldu!

Sıradakini Oku

ÖZTÜRK; İLGİMİZ YOK

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir