Çatalca’da Hamzalı Barajı Şimdilik Durduruldu!

DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar Çatalca’da yapılması planlanan Hamzalı Barajı Projesinin durdurulduğunu açıkladı.
DSİ 14. Bölge Müdürlüğü tarafından Çatalca Halk Eğitim Merkezi’nde bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İstanbul Milletvekilleri Abdülkadir Aksu ve Umut Oran, Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Ak Parti Çatalca İlçe Başkanı Savaş Barutçu, CHP Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök, MHP Çatalca İlçe Başkanı Ertuğrul Ölçer, Çatalca Muhtarlar Dernek Başkanı Ruhi Aldırmaz, DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, Çatalca Belediye Başkan Yardımcıları Ufuk Akın, Erhan Güzel, Ayhan Tutun Çatalca Belediyesi Meclis Üyeleri, daire müdürleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

 

Rantabl Olmadığı İçin Hamzalı Barajından Vazgeçildi

Toplantı Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan’ın açılış konuşması ile başladı. Kaymakam Dr. Nevzat Taşdan DSİ’nin Çatalca’da yaptığı çalışmalar için teşekkür etti. Ardından ise DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar tarafından slayt gösterisi eşliğinde bilgilendirmeler yaptı. Çatalca’da yaşanan 8 – 9 Eylül 2009 sel felaketi sonrasında köprülerin iyileştirmelerinin ve dere ıslahlarının hızlı bir şekilde yapıldığını sözlerine ekleyen Özpınar, yaşanacak felaketler için çalışmaların son sürat devam ettiğini belirtti. Gündemin diğer bir maddesi ise Çatalca’da yapılması düşünülen Karamandere ve Hamzalı barajlarıydı. Bu barajların fizibilite çalışmalarının yapıldığını söyleyen DSİ Genel Müdürü, özellikle Çanakça ve Kestanelik Mahallelerini yakinen etkileyecek olan Hamzalı Barajı projesinin hakkında konuşarak, “Bu projeye ilk başladığımızda gövde yüksekliği 35 metreydi. 35 metreyi uygulamış olsak Çanakça ve Kestanelik’in tamamı su altında kalacaktı. Bunun neticesinde biz barajın gövdesini 28 metreye düşürdük. Şuanda planlama çalışmalarımız devam ediyor. Ama yerinde yaptığımız incelemelerde ekonomik çıkmayacağı gözlendi. Rantabl olmadığı düşüncesindeyiz. Yeni inşaat olan iki siteyi gördük buraların kamulaştırma kamusal değerleri ve göl altında kalan tarlaların verimli halen ekilebilir, dikilebilir olduğunu gördük. Sonuçta biz bu raporun ekonomik çıkmayacağı görüşündeyiz ama ekonomik çıkmasa bile biz bu raporu bitirmek zorundayız. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze göndereceğiz. Rantabl çıkmaması tasdik edildiği takdirde biz Hamzalı barajının proje kısmına geçmeyeceğiz. Ama ileri yıllarda ihtiyaç olursa tekrar raftan indirilebilinir” dedi.

 

Cem Kara: “Hamzalı Barajı Konusu Çatalca Gündeminden Çıkmıştır”

Ardından ise Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara bir konuşma yaparak, “DSİ’nin sel felaketi sonrasında yaptığı çalışmalar, köprüler, menfezlerin yapımı takdire şayan. Fakat bizi ilgilendiren asıl konu ise baraj konusuydu. Şu an için Terkos Barajında ve Büyükçekmece Barajında denize akan, tutamadığımız su miktarı da belli. İstanbul’un yaşanabilecek alanları Arnavutköy, Çatalca ve Silivri kaldı. Orada çok büyük bir tarım alanı su altında kalacaktı. Örcünlü’nün %50’si, Kestanelik’in %46’sı, İzzettin’in %5’i, Nakkaş’ın %8’i, Kızılcaali’nin %16’sı, Çanakça’nın %20’si su altında kalacaktı. Buradaki halkımız mutsuzdu. Şimdi Çatalca için planlanan bu barajın rantabl olmadığı kararı verilmiştir. Hamzalı barajı konusu Çatalca gündeminden çıkmıştır. İstanbul’un su sorunları çözülürken tarım alanları değil, biz yerel yöneticiler olarak su depolanmasının ormanlık alanlarda vadilerde yapılması gerektiğini düşünüyor ve tarım alanlarının korunması gerektiğini savunuyoruz. Ortaya çıkan bu sonuç Çatalcamız adına sevindiricidir” şeklinde konuştu.

 

“Geleceği Düşünmek ve Tedbirlerimizi Almak Zorundayız”

Ak Parti Çatalca İlçe Başkanı Savaş Barutçu, “Bu projenin tasarım aşamasında olduğunu şimdi uygulanmayacağını bölge halkımıza söyledik. Bugün DSİ müdürümüzde açıkladı ve konu hakkında bilgi verdi. Su hayattır hele hele İstanbul gibi bir şehirde çok önemlidir. Biz geleceği düşünmek zorundayız ve tedbirlerimizi almak zorundayız. Ama burada bir sıkıntı vardı halkımız mağdur oluyordu. Sayın müdürümüzün de belirttiği gibi şimdilik durdurulmuştur” diye konuştu.

 

Zafer Kara / Catalcahaberleri.com

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Çatalca GYM Hayırlı Olsun

Sıradakini Oku

KIRIM TÜRKLERİNDEN TEPREÇ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir