KAÇAK YAPILAŞMAYA “KONTROLLÜ BİNA” KILIFI!

Son zamanlarda bazı belediyeler “Kontrollü bina” kisvesiyle kaçak yapılaşmanın önünü açıyor. CHP Çatalca İlçe Başkanı Mehmet Çoban yaptığı açıklamada, “Kaçak yapılar ile ilgili ciddi bir sıkıntımız var. Ben bu yapılanlara kaçak bina diyemiyorum bunlar ‘Kontrollü bina.’ 15 bine yakın kaçak binanın yani ‘Kontrollü bina’nın Çatalca’nın demografik yapısını ciddi derecede bozacaktır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çatalca İlçe Başkanı Mehmet Çoban ile ilçe merkezinde buluştuk. İki yıldır başkanlık koltuğunda oturan Mehmet Çoban’a Dünden bugüne kadar Çatalca’da neler olduğunu biz sorduk; o yanıtladı…

♦ İlçe başkanlığınızın ikinci yılına girdiniz bu geçen süreçte neler yaptınız?

“İlçe Başkanlığı seçiminden bugüne kadar çok sıkıntılı bir sürece yaşadık. İlk beş altı ay içerisindeki mahalle gezilerimizi yaptık. Ardından tüm dünyanın karşılaştığı pandemi ile bizde karşılaştık. Ülkemiz adına ilçemiz adına çok ciddi sıkıntılar oldu. İlçemizde tarım ve hayvancılığın dışında, hizmet sektöründe çalışan büyük bir kesiminde olması nedeniyle hemşerilerimiz bayağı bir sıkıntıya düştü. Bizlerde kendi imkanlarımızla, parti kanalıyla ilçemizdeki hayırsever vatandaşlarımızın verdiği katkı ile ve İBB’nin vermiş olduğu katkı ile yardım etmeye çalıştık. 10 yıllık bir belediye yönetimimin ardından iktidarı kaybetmenin vermiş olduğu bir dağınıklığa uğrayan örgütü toplamaya çalıştık. Mahalle birimlerimizi oluşturduk. Mahallelerimizde yeniden yönetim oluşturarak daha diri bir yapı olmasını sağlamaya çalıştık. İlçe kongremizi yaptığımız zaman 1800 civarında üye sayımız vardı. Bizim aldığımız dönemden bugüne kadar bir buçuk senede 2 bin 600 civarında oldu. Bu üye artışı bizleri mutlu etti demek ki yaptığımız işlerde insanlarımız bizi taktir ediyor ki üye sayımız arttı. İnsanlar olabildiğince partiyi sahiplenmeye başladı. Partimize yeni yeni yüzler özellikle gençler ve kadınlar gelmeye başladı. Büyükşehir Belediyesini almamızla beraber Büyükşehir’in Çatalca’da yapacağı hizmetlerin daha hızlı bir şekilde yerine ulaşması için elimizden gelen çabayı sarf ettik. Muhtarlarımızla ve mahalle sorumlularımızla beraber talepleri Büyükşehir’e ilettik. Bu süreçte elimizden geldiğince ilçe halkımıza yardımcı olmak için var gücümüzle çalıştık.”

♦ Kacak yapılarla ilgili ne gibi çalışmanız var. İlçe belediyesi ile nasıl bir çalışma içerisindesiniz? İBB ile ilçe belediyesi kaçak yapılara karşı ortak bir çalışma içerisindeler mi?

“Aslında bu kaçak yapılar ile ilgili ciddi bir sıkıntımız var. Ben bu yapılanlara kaçak bina diyemiyorum bunlar ‘Kontrollü bina.’ Çatalca’da ciddi derece de kontrollü bina yapılıyor. Kaymakamlığın açıklamasına göre 15 bine yakın kaçak bina olduğunu söylediler. Bu yapılan 15 bin adet kaçak imalat Çatalca’nın demografik yapısını ciddi derecede bozacaktır. Çatalca bir tarım alanı üretime dayalı bir bölge bu tarım alanlarında bu yapılan kaçak binalarla yok etmiş oluyoruz. Kaçak yapı bu hızla devam ederse Tarım Çatalca da yok olacak sebze yerine beton ekip yiyeceğiz. İBB ile ilçe belediyesi arasında koordinasyon pek yok. İlçe belediyesi kaçak binalarla ilgili tutağını tutuyor. Cezasını kesiyor yıkım kararını alıyor ve ondan sonra da dosyayı beklemeye alıyor. Bu İlçede büyük bir sıkıntı yaratıyor. Bizde Belediye Başkanı Sayın Mesut Üner’e bu kaçak yapılarla ilgili herhangi bir işlem yaptınız mı? Yapacakmısınız? Diye sorduğumuzda Sayın Başkan evet bu bina ile ilgili tutanak tuttum yıkım kararı da aldım, cezayı kestim deyip olayı kapatıyor. Ya da ‘ekipmanım yok’ deyip topu taca atıyor. Tutanak tutup yıkım kararı almakla yapılacak işlem bitmiyor. Binayı mühürlüyorsunuz, sonra imalat hâlâ devam ediyor. Bu durumda mühür fekki dediğimiz bir olay var; mühürü tekrar yenilemeniz lazım ki, caydırıcılığı olsun. Biz Mesut Üner’den şu hassasiyeti istiyoruz Hallaçlı ve Aydınlar Mahallemizde ciddi derecede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkım yaptı. Bu yıkımları belediye başkanı kendi yıkıyormuş gibi şov yaptı. Gökçeali Mahallesi’ndeki 50 metre karelik küçücük bir bina yıkımını ise İBB’ye attı. İnsanlar soruyor ‘Bu kadar büyük yıkımları yapan ilçe belediyesi 50 metre karelik bir binanın yıkımını nasıl yapamayıpta İBB’den yardım istiyor’ diye. Burada yapılan siyasi bir çizgi var siyasi bir tavır var her bina yıkılmıyor belediye tarafından yapılması gereken tam işlem yapılmıyor. Bir bina yıkılırken diğer bina yıkılmıyor. Neden? Burada Çatalca’yı kaçak inşaattan koruyacaksak yapılması gereken işlem o binaya ceza kesildikten sonra yıkım işlemini uygulamaktır. Eğer yıkım uygulamazsanız burada caydırıcılığınız olmaz. Sadece yapımıyla ilgili halka popülizm yaparak ben o bina ile ilgili tutanak tuttum dersiniz ama yarın bir gün Çatalca bu kontrollü binalarla kaçak cenneti olur. Allah korusun 2009’da yaşadığımız sel felaketi bir daha Çatalca’da yaşarsak can kaybımızın daha çok olacağını düşünüyorum. Öyle bir binalar yapıldı ki, dere yatakları doldu. Dere yataklarının yerleri değişti Gökçeali’de dere yatağının akış yeri değiştirildi. Karadeniz’de yaşanan sel felaketi hepimiz için bir ders olmalı. Biraz daha ciddi adımlar atılması lazım.”

TOKİ yapıyor, belediye bakıyor!

♦ Çatalca Belediyesi’nin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Sizce bu çalışmalar yeterli mi?

“Çatalca Belediyesi’nin ilçede yapmış olduğu bir tane projesini görmedim. Çatalca’da yapılan çalışmaların hepsi TOKİ tarafından, bakanlık tarafından yapılmaktadır. İlçemize yapılan hizmetlerden kazanımı var mı? Elbette var. Bazı projeler ciddi derece de Çatalca için ihtiyaçtı. Bazısı da sadece yapılmasını istiyoruz diyerek ben istedim oldu mantığı ile bakılan hovardaca projeler bence. Aynen Millet bahçesi gibi… Çatalca’ya Millet bahçesi yapılması gerekiyorsa hemen altında ormanlık alan var. Çatalca’nın her yeri yeşil alan orası olmaz başka bir fonksiyon verile bilirdi diye söylemiştik. Ama sayın başkan bizi dinlemedi buraya millet bahçesi yaparak Çatalca halkından 50 milyon çıkmasını sağladı. İnanın bunların hepsi biz belediyeyi aldığımızda önümüze fatura olarak TOKİ tarafından koyulacaktır. Belediye Çatalca stadını alırken de mahallelerdeki futbol sahalarını verdi. TOKİ Millet bahçesini yaparken belediyenin cebinden para çıkmadı. Ama üç yıl sonraki yeni belediye nin cebinden çıkacaktır. Kapalı Pazar yeri ayrı bir muamma zaten. Pazarcıları alıyorsunuz bir yerden kaldırıyorsunuz bir başka yere getiriyorsunuz. Bunları götürürken de ben diyorsunuz bu pazarın üzerini kapatıcam bu pazarın üzeri kapanması ile ilgili para toplayacam diyorsun topladığınız para kime gidiyor topladığınız parayla ilgili işlemi hangi firma yapıyor. Ortada hiç bir şey yok. Sadece zabıta amiri makbuzunu kesiyor ve parasını topluyor. Böyle usulsüz bir şekilde yaptılar. Şimdi çatıyı da kapattılar. Güzel mi oldu? Bence çirkin oldu. Çünkü planlanmadan yapıldı o an hadi bunu buraya götürelim diyerek yapılan proje. Ondanda pek bir fayda beklenemez. Pazarcı esnafın üzerinden ciddi derecede rant kazanıldı. Pazarcının bir yerden bir yere taşınılmasıyla bizim buradaki pazarcı esnafımız yüz ise öbür tarafa beş yüz olarak yansıdı. İnanın yıllarca Çatalca’da pazarcılık yapan esnafın sayısı dört’e beş’e katlandı kim oldukları da belli değil. Bazıları da Pazar tahtası zengini oldu. Bazı kişilerde onar yirmişer tane Pazar tahtası var. Bu Pazar tahtası artırıldı ve peşkeş çekildi. Sayın Başkan bu konu ile ilgilide en ufak bir adım atıpta olayın düzelmesi ile ilgilide bir çaba sarf etmedi.”

Topal ördek(!) iyi uçuyor!

♦ İBB CHP’ye geçtikten sonra Çatalcaya verilen hizmetlerde ve imkânlarda bir azalma var mı?

“Aksine hizmetlerde azalma yok daha da fazlalığı var. AKP meclis üyesi Sayın Yücel diyor ki Çatalca da AKP dönemindeki hizmetlerle şuan ki Ekrem İmamoğlu’nun yapamadığı hizmetleri kıyaslıyor. Kıyaslarken yanlış yapıyor otuz yıllık AKP belediyesi ile bir buçuk yıllık CHP belediyesini kıyaslıyor. Kıyaslarken zaman kavramını içine koyması gerekiyordu. Şuanda Çatalca’da birçok yere İBB dokunmuş durumda. Çatalca için en önemli kazanım İBB’nin tarım üreticilerine vermiş olduğu fide ve gübre desteği. Hayvan üreticilerine katkı sağladı. İBB’nin bu projeleri insanımıza dokundu. Seracılık ta devam ettirildi. Bunların dışında Çatalca da yeni yeni İBB’nin birimlerinin getirilmesini çalışıyoruz. Çatalca da kütüphane istiyoruz. Çatalca da eskiden İSMEK vardı. Çatalca Belediyesi bina bana lazım diyerek İSMEK’i çıkardı. Önümüzdeki süreçte tekrar Çatalcaya getirilme durumu var. İSKİ binamızı yeniledik. Yeni bir binaya kavuştu Çatalca. Bu binada daha iyi hizmet verileceğini düşünüyoruz. Yeni kreş yapıldı. Köylerde öğrencilerimiz için WiFi ağlarını artırdık. Devlet hastanesinin önünde yıllarca kanıyan bir yara vardı her yağmurda sel olurdu orayı da çözük. Bizde Çatalca da yapmış olduğu hizmetlerde gayet memnunuz. STK’larla vatandaşımızla konuşuyoruz. Yapılması gerekenler ne varsa yapmaya çalışıyoruz. 2022 yılının sonunda doğalgaz almayan hiçbir mahalle kalmayacak. Biraz vatandaşımız sabretsin bu ekonomik kriz İBB’yi de vurdu. Sayın Erdoğan topal ördek benzetmesi yapmıştı Sayın İmamoğlu için inanın mecliste bazı şeyleri geçirmek için Büyükşehir Belediye Başkanımız zorlanıyor.”

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

İMAMOĞLU, “KADERİNE TERK EDİLMİŞ MEZBAHAYI MODERNİZE ETTİK”

Sıradakini Oku

Başkan Üner’den Hasat Zamanı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir