Çatalca’da Kültür ve Turizm Çalıştayı

Çatalca’nın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, gerekli düzenlemeleri yapmak, ihtiyaç analizini çıkarıp geliştirmeye ve yön vermeye katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen “Kültür ve Turizm Çalıştayı” saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.
 
Atatürk Spor Kompleksi’nde ünlü oyuncu ve sunucu Şoray Uzun’un sunuculuğunu yaptığı “Kültür ve Turizm Çalıştayı” Çatalca tanıtım filminin izlenilmesinin ardından İstanbul Turist Rehberleri Odası, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)  yetkililerini birer konuşma yaptı. Çalıştayın ilk bölümü, Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel’ın konuşması ve “Çatalca’nın Arkeolojik Araştırmaları” konulu sunum ile devam etti.
 
“Çeşitli devlet ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır”
Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel çalıştaya katılan konuklara teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Tarihi geçmişi İlk Çağ’a kadar uzanan Çatalca ilçemizin verimli toprakları ve konumu nedeniyle çeşitli devlet ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. İlçemiz Anadolu ile Balkanlar arasında geçit bölgesi olması ve İstanbul’a yakınlığı nedeniyle tarih boyunca göçlere, istilalara, saldırılara sahne olmuştur. İstanbul için doğal bir savunma hattı olmasından dolayı kazandığı stratejik özellik Balkan Savaşı esnasında Bulgarlara karşı yapılan savunmada kendini bir kere daha belli etmiştir. Stratejik öneminin yanında Çatalca Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve halen günümüzde İstanbul’un tarımsal ihtiyacını karşılayan önemli bir tarım merkezidir. Çatalca 1924 yılında Atatürk’ün emriyle vilayet merkezi yapılmıştır.1924-1926 yılları arasında 3 kaza, 2 nahiye ve 91 köyü kapsayan vilayet merkezi konumunda bulunan Çatalca’nın 26 Haziran 1926 yılında vilayeti kaldırılmış ve ilçe olarak İstanbul’a bağlanmıştır. Aynı kanunla Silivri ve Büyükçekmece Çatalca’ya bağlı nahiye haline getirilmiştir” diye konuştu.
 
“Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimine doğrudan etkisi olacaktır”
Becel, turizmin öneli bir sektör olduğuna vurgu yaparak, “Gelişen ve değişen dünya şartlarında turizm en hızlı gelişen ve en fazla ekonomik gelir sağlayan sektörlerden biridir. Bu yüzden Dünya’daki birçok ülke bu sektöre önem vermektedir. Turizm ülkeler için olduğu kadar insanlar için de önemli bir faaliyettir. Sosyal ve kültürel gereksinmelerin karşılandığı günümüz turizm anlayışının karşılığını verebilecek potansiyele sahip ilçemiz; Doğal güzellikleri ve tarihsel değerleri ile yakın gelecekte bölgesinde önemli bir turizm merkezi olmaya adaydır. Yüksek oranda turist potansiyeline sahip Balkanlar’a ve yeni yapılan havalimanına olan yakınlığı da Çatalca için önemli bir avantajdır. Bu çalıştayın Çatalca’nın potansiyelini harekete geçirmek, turizmin paydaşlarını, turizmin disiplininin olmazsa olmaz unsurlarını bir araya getirmesi ve birlikte neler yapabileceğimizi göstermesi bakımından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Turizm konusunda atılacak adımların Çatalca’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimine doğrudan etkisi olacaktır. Günümüzde turizm; kültür, doğa, sağlık, inanç, gastronomi ve iş turizmi gibi alanlara bölünerek değerlendirilmektedir” dedi.
 
“Çatalca tarihiyle sahip olduğu potansiyeli ortaya koymaktadır”
“Bir bölgenin, bu alanların bir tanesinde potansiyeli var ise ve bu potansiyel etrafında bir hikâyeye sahip ise turizm alanında bir değer olarak kıymet görmektedir” diyen Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, “Bizlere düşen, Çatalca olarak hangi alanda hangi değerlere sahip olduğumuzu en iyi şekilde tespit etmek; hemfikir olunan değerin hikâyesini duyurmaya, tanıtmaya çalışmaktır. İlçemiz bünyesinde bulundurduğu Anastasia Surları, Kurşunlugerme Su Kemeri, Kaleiçi Surları, İnceğiz Mağaraları, Alaiye Şehitliği, Kırım Hanları Mezarlığı, Ferhatpaşa Külliyesi, Alipaşa Camii ve Çeşmesi, Topuklu Çeşmesi, Mübadele Müzesi, Yalıköy Plajı, Çilingoz Plajı, Ormanlı Plajı, ve Evcik Plajı ile sahip olduğu potansiyeli ortaya koymaktadır” diyerek Çatalca’nın yüksek bir potansiyeli olduğunu belirtti

Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü hocalarından Şengül Aydıngün’ün sunumuyla devam eden çalıştayın sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde katılımcılara ve Çatalca halkına sunulacağı belirtilirken, Turizm Çalıştayı, Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel’in kapanış konuşması ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Çatalca Belediyesi 2019 Yılı Bütçesi 88 Milyon

Sıradakini Oku

Çatalca’da Kadın Duyarlılığı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir