ATATÜRK’ÜN ÇATALCA’YA GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI

Çatalca Belediyesi tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çatalca’ya gelişinin 91. yılı nedeni ile bir program düzenlendi. İlk defa düzenlenen program Çatalca tren istasyonunda gerçekleşti. Programa Çatalca İlçe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, MHP Çatalca İlçe Başkanı Halit Uğur, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, CHP Çatalca Eski İlçe Başkanı Süleyman Kolcuoğlu, Çatalca Muhtarlar Dernek Başkanı Ceyhun Koç ve Muhtarlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Programda öğrenciler Atatürk ile ilgili şiirler okudu. Ardından Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner bir konuşma yaptı. Üner konuşmasında, “Soğuk bir gün ama içimiz ısındı. Çünkü böylesine bir programı ilk defa yapıyoruz. Atamız memleketin dört bir tarafını dolaşmaya çıktığında programlardan bir tanesi de Trakya’ydı. 19 Aralık 1930 tarihinde gerçekleşeceğini söylemişti. Cuma akşamı saat 21.00 sularından Sirkeci tren garından yola çıkıyorlar saat 23.00’da Çatalca’ya geliyorlar. Çatalca’da belki durmayabilirlerdi ama o kadar coşkulu bir kitle vardı ki karşısında yaşlısı, genci, kadını, erkeği coşkulu bir şekilde karşılayınca atamız burada iniyor ve Çatalca halkına güzel bir sesleniş yapıyor. Burada ki seslenişte iki şeyi çok vurguluyor bir tanesi Cumhuriyet değerlerimizin sahip çıkılmasını, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda ülkeye neler kazandırdıklarını anlatıyor. Birde millet olmamızı. Yani birlik beraberlik içinde birbirimize sahip çıkmamızı bu şekilde söylediğinde halkta karşılığını o kadar güzel veriyor ki hala halkımız birlik beraberlik içinde” dedi.

Çatalca İlçe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’te konuşmasında, “91. yıl dönümünü kutluyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk daha 20 yaşında savaş meydanlarında kendisini gösteriyor Trablusgarp’ta. Balkan Savaşları sırasında aslında İstanbul’un işgalinin önüne geçildiği mevkidir Çatalca. Atatürk’ün burada durması, ziyaret etmesi anlamlıdır. Tabi hayatını örnek almamız lazım. 57 yıllık bir hayata sığdırdıkları yaşamında bizler için, çocuklarımız için büyük örnek. Nasıl ki Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul’u fethettiyse Mustafa Kemal Atatürk’te 20 yaşında Trablusgarp’ta kahraman oluyor. Cepheden cepheye Çanakkale’nin kahramanı oluyor. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması aşamasında kurtuluş savaşını yapıyor. Baktığınız zaman 11 yılını savaş meydanlarında geçiriyor. Daha sonra Cumhuriyet’in kurulmasıyla beraber çağdaşlaşma hareketi, eğitim, sanayi, ekonomi ve birçok alanda bağımsız tam bağımsız bir Türkiye oluşturmak için özellikle en büyük hedefi olan muasır medeniyetler seviyesine, yani gelişmiş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak için hayatını bu yolda sarf ediyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çatalca Belediyesi Kültür İşleri Tiyatro Eğitmeni Orçun Tansoylu’nun Atatürk’ü canlandırması ile istasyondaki katılımcılara duygu dolu anlar yaşatıldı. Daha sonra Atatürk’ün Çatalca’yı ziyaret edişinin anısına hazırlanan “Cumhuriyet ve Atatürk” konulu pul sergisinin açılışı Nazım Özbay Kültür merkezinde gerçekleştirildi.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkını Atatürk İle Kazandı

Sıradakini Oku

BAŞKAN BÜKÜLMEZ GÜVEN TAZELEDİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir