Türkiye’de inşaat sektörü büyüdükçe çevre kirliliği de artıyor

İstanbul’da,inşaat sektöründe yoğunluk artarken Arnavutköy ve Çatalca’da kaçak hafriyat tehlikesi de büyüyor…!

Türkiye’de inşaat sektörü büyüdükçe çevre kirliliği de artıyor.

İnşaat sektörünün en çok büyüdüğü il İstanbul. Böyle olunca da çevre kirliliği İstanbul’da daha çok görülüyor, yaşanıyor.

İnşaat alanlarından çıkan hafriyatın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği sahalara dökülmesi gerekiyor. Hafriyat kamyonlarının döküm sahalarına giderken (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) UKM’nin belirlediği yol güzergâhlarını kullanması da yasal zorunluluk. Ama bu kural ve güzergâhlara da pek uyulmuyor. İnsanların yoğun kullandığı cadde ve sokaklar kullanılınca da büyük tehlike yaratılıyor. Bunun bir örneğini Arnavutköy- Boğazköy-İstiklal Mahallesi’nde yaşadık. Boğazköylüler üç yılın ardından isyan bayrağı açarak hafriyat kamyonlarını geçirmediler ve tüm baskılara rağmen de başarılı oldular. Hafriyat kamyonları sadece kendi yol güzergâhından gitmemekle kalmıyor. Yükledikleri hafriyatları döküm sahaları yerine yol kenarlarına döküyorlar. Yol kenarına dökülen bu hafriyatlar, doğa ve görüntü kirliliği yaratırken trafikteki araçları dolayısıyla insanların yaşamını da tehlikeye atıyor.

Bir de kaçak hafriyat sahası oluşturanlar var. Nerede bir çukur görseler, oraya hafriyatlarını boşaltıyorlar. Bu işi yapanların pek korkusu da yok. Çünkü kaçak hafriyat dökenler biliyorlar ki yiyecekleri cezalar, kaçak dökümden kazanacakları paranın 1/10’u kadar. Bu cezaları ilçe belediye zabıtası keserse, gerçek kişiye 219 TL ile 6732 TL ceza kesebiliyor. Tüzel kişiye ise 219 TL ile 11.228 TL ceza yazabiliyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Büyükşehir Çevre Koruma Müdürlüğü ekiplerine yakalanırsa 49 bin 95 TL, firmalara ise 147 bin 285 TL para cezası uygulanıyor. İşlenen suç aynı olduğuna göre Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü’nün kestiği ceza, ilçe belediyelerin kestiği cezaların aynı olması gerekmiyor mu?

Diğer taraftan, özellikle ilçe belediye zabıtalarının kestiği cezaların tahsili hemen hemen mümkün değil. Çünkü, ilçe belediyelerinin bu cezaları tahsil için icra gibi yolları yasal olarak kapalı. Bu durum, kaçak hafriyatçıları daha da cesaretlendiriyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kaçak hafriyat dökümüne kestiği ceza tutarını ilçe belediyeleri neden kesemesin? İlçe belediyeleri kestiği cezaları neden tahsil edemesin? Bu konuda yasal bir düzenleme neden yapılmaz. Rantlar büyüdükçe birileri “bu yasanın değiştirilmesini engelliyor mu” sorusu aklımıza geliyor.

Kaçak dökümlerde ve UKM’nin belirlediği yollardan gitmeyenlere Polis ve Jandarmada (yeterli ve caydırıcı olmasa da) ceza kesiyor ve kestiği cezayı tahsil etmesi çok kolay oluyor. Çünkü kamyonunuzu araç muayeneye götürdüğünüz zaman karşınıza vergi borcu ve ceza ödemeleri çıkıyor, ödemek zorundasınız.

İnsan hayatını tehlikeye atan, çevreye büyük zararlar veren ve şuan tartışılmıyor ama ileride kentsel dönüşümden çıkacak hafriyat toprağı ve atıkları ayrıştırmadan gelişi güzel dökülürse, yağan yağmurlarla birlikte yer altı sularına yani içtiğimiz sulara karışacak ve ileride insanlar kanser olma riski daha da çok artacak.

 

Mehmet Dağ, her zaman mevzuata çok iyi uyduğundan Atatürk anıtına çelenk sunmamış

2016-2017 Eğitim Öğretim dönemi 19 Eylül 2016 Pazartesi günü itibariyle başladı.

İlçelerde Atatürk anıtına, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çelenk konuldu. Başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımız okundu. Bu tören tüm ilçelerde yapılırken Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yapılmadı. Atatürk anıtına çelenk koymayı, saygı duruşunu ve İstiklal Marşı’mızı okuma zahmetine girememişler. Arnavutköy ilçe milli eğitim müdürlüğünü telefonla aradığımda karşıma çıkan kişiye Atatürk anıtına çelenk koyulup koyulmadığını sorduğumda İlçe milli eğitim müdürünün toplantıda olduğunu, toplantı bittikten sonra söyleyeceğini ifade etti. Telefon numaramı aldı ve daha sonra aradığında ise, “Mevzuatta olmadığı için Atatürk anıtına çelenk koymadıklarını, resmi kutlamayı Şeyh Şamil İlkokulu’nda yaptıklarını, Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu ve Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı’nın da katıldığını söyledi” demek ki Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Dağ mevzuata o kadar dikkat ediyor ki geçtiğimiz aylarda ehliyeti olmayan kişiye devletin resmi plakalı aracını teslim etmiş ve bu araç Sultangazi’de kaza yapmıştı. Geçtiğimiz yıl da lise öğrencilerine, lise mezunu ücretli öğretmen atamıştı. Bir okul’un binası da, geçtiğimiz yıl ulusal basında harabe okul olarak haber olmuştu.

 

Çocuğu FETÖ okulunda okumuş

Arnavutköy’e komşu bir ilçenin milli eğitim müdürü ile ilgili iddialar yenilir yutulur gibi değil. FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Kağıthane’deki Cumhuriyet Koleji kapatıldı. Bu okulun FETÖ’ye ait olduğu iddia edildi. Bu okulda ilçe milli eğitim müdürünün çocuğu da okuyormuş. Sabah akşam sosyal medya hesabından Recep Tayyip Erdoğan’ı paylaşarak kendini kurtarmanın yollarını arıyor. Nedense hakkında iddia olan şahıslar bugünkü iktidara yaranmak için oturdukları makamın yüceliğini unutuyorlar. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenler hakkında çok güzel sözleri var bunlardan biri de “Dünyanın her tarafında, öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır.”

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Arnavutköy ve Çatalcalı Çiftçilerimiz ne yapmalı?

Sıradakini Oku

Önder, “Çatalca’ya yatırım yapan kazanıyor”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir