Nakkaş’da Kamulaştırma ve CHP Arnavutköy

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında,yol güzergahı üzerindeki taşınmazların Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması; 2492 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27. Maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 11.10.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ancak, kamulaştırılan alanların otoyol için gerekli olan alandan çok daha fazla olduğu Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamalardan anlaşılmıştır. Çatalca ilçe sınırları içinden geçecek otoyolun uzunluğu 21 km.dir. 21 km’lik otoyol için gerekli olan alan en fazla 4.000 dönümdür. Fakat gelin görün ki Çatalca içinden geçecek olan otoyol için kamulaştırılan alan 23.800 dönümdür. Yani gerekli olan alanın 7 katı…!

Gereğinden fazla kamulaştırılan araziler nedeniyle en çok mağdur edilmiş görünen Nakkaş mahallesidir. Nakkaş’tan TEM Otoyoluna bir bağlantı yolu da söz konusu. Nakkaş Mahallesinin 46.700 dönüm arazisinin 15.500 dönümü kamulaştırmaya ayrılmış. Kamulaştırma sahası içinde konutlar da vardır.Yani, Nakkaş’ın üçte biri kamulaştırmaya ayrılmıştır…!

Diğer mahallerdeki kamulaştırma durumu da şöyledir: İzzettin mahallesinin 24.520 dönüm arazisinin 5.360 dönümü, yani yüzde 21’i… Kaleiçi mahallesinin 23.860 dönüm arazisinin 4.400 dönümü, yani yüzde 18,5’i… Subaşı mahallesinin 18.690 dönüm arazisinin 536 dönümü… Gökçeali mahallesinin 9.150 dönüm arazisinin 210 dönümü… İnceğiz mahallesinin 24.840 dönüm arazisinin 2.162 dönümü… Elbasan mahallesinin 16.000 dönüm arazisinin 457 dönümü…

Kamulaştırma kararı, kanunlar çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı ile alınmış da olsa vatandaşların 22 Kasım 2016 tarihine kadar Danıştay’da dava açma hakları bulunmaktadır.

Yukarıda ki bilgiler Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Cem Kara’dan alınmıştır. Arnavutköy ilçe sınırları içerisindeki kamulaştırma alanlarıyla ilgili benzer bilgileri de Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı’dan bekliyoruz.

Kamulaştırma kararı ile en fazla mağdur olan Nakkaşlılar ulusal ve yerel gazetelerde tepkilerini dile getirdiler ve getirmeye devam ediyorlar. Çatalca’da geçmişte başka olaylar içinde tepkiler ortaya konuldu ama pek başarılı olunamadı. Çünkü; herkes konuşuyor ama kimse elini taşın altına koymuyor. Bu sefer bir başlangıç olurda Nakkaş halkı, haklı davasını kazanır mı bilinmez.

Tarım ve hayvancılık yapan ama arazileri kamulaştırılmış insanlarımız ne yapacak?

Tarlası, evi olanlar istimlak bedeli olarak ne kadar para alabilecekler? Metrekaresi bugün 50-100 TL olan araziler istimlak yapılınca fiyatlar yarı yarıya azalacak. Bunun örnekleri çevremizde var.  Tarım arazilerinin bu şekilde yok edilmesi hangi akla hizmettir. Klasik bir laf var ve hükümet yandaşları bu lafı hep kullanıyorlar Hizmete karşımısın?” Kimse hizmete karşı olamaz ama bugün hizmet dediğiniz şey, bu topraklar gibi insanlarımızı besleyebilecek mi? Mümkün değil. Tarım arazileri bu kadar kolay harcanmamalı.

Diğer taraftan, İzzettin’den başlayıp Çanakça’yı içine alan Hamzalı Barajı projesi ve Binkılıç ile Aydınlar arasında Karamandere Barajı projesi gündemdedir. Baraj suları altına kalacak alanlar hemen öğrenilmeli, yaratılacak mağduriyetin sınırları bilinmelidir.Tabi şunu da sormamız gerekir: bu iki küçük barajdan elde edilecek elektrik enerjisi, kaybedilecek on binlerce tarım arazisini kaybetmeye değer mi?

 

CHP Arnavutköy yeni sayfa açtı

CHP Arnavutköy’de olağanüstü kongre vardı. Çekişmeli geçen kongrede Ruhi Tuncel bir oy farkla kazandı. Cumhuriyet Halk Partisi Arnavutköy’de yeni bir sayfa açıldı. Bu yeni sayfanın partililer tarafından ne kadar fark edileceği zaman içerisinde görülecek. Ama CHP Arnavutköy’de bu sefer başka bir hava var, heyecan var. İlçe eski başkanlarının yaptığı olumlu veya olumsuz işleri fark edemeyen delegeler ya da üyeler Ruhi Tuncel’in yapacaklarını ya da yapamadıklarını fark edebilecekler mi?Ancak oluşan bu heyecanla, yapılacak çalışmalara tüm üyelerin ve delegelerinde katılması gerekir. Başarı sadece bir kişinin çalışmasıyla olacak şey değil. Takım ruhu bu yüzden çok ama çok önemli.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Türkiye’de işsizlik nasıl azalır?

Sıradakini Oku

ÇATRUDER’den Eğitim Destek

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir