“Dar Gelirli Vatandaşa Faydalı Olacağını Düşünmüyorum”

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara KİPTAŞ’ın Çatalca Konutlarını 139 bin 750 liradan satışa çıkarmasını eleştirdi. “Bir işçi veya emekli bir aile bu fiyatlarla daire alabilecek durumda değildir. Sosyal konut projesi olduğu belirtilen konutların ilk etapta 20 bin lira ilk 24.ayında 19 bin 750 lira peşinat alacak olması düşündürücüdür. Ardından banka kredisi için çekilecek 100 bin liranın faizlerinin ne olacağı belli değil. Satış sözleşmelerinin son gününün bittiği ve ek satış sözleşmelerinin Çatalca’nın Çatalcalı’nın daha haberi olmadan yapıldığı ve satışlarda Çatalcalılar’ın olmadığı söylemleri eğer gerçek ise bu konut projesi şık olmamıştır” dedi.

Fiyatlar Üzdü
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara KİPTAŞ’ın satışa çıkardığı 85 metre karelik ve kullanım alanı 65 metre kare olan daire fiyatlarının 139 bin 750 liraya satılmasının Çatalcalı’yı üzdüğünü söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yapılacak konutların fiyatları hakkında kısa zaman önce 108 bin lirayı geçmeyeceğini dile getirmesinin ardından fiyatların yüzde 40 farkla satışa sunulmasının anlamsız olduğunu vurguladı. Temelinde sosyal konut üretmek için yapılan bu projelerin sunulan fiyatlarla dar gelirli vatandaşları aştığının altını çizen başkan Kara, “ Düşünün ki bir işçinin aldığı maaş 1300 ila 2000 lira arasında değişiyor. Bu emekçi evli ve iki çocuklu olsun. Tek çalışanın aldığı bu maaşla temel harcamalarının dışında biriktireceği parayla peşinatları ve kredileri ödeyebilecek bir gücü yok. Bundan dolayıdır ki bu projeyi dar gelirli vatandaşların desteklemesi mümkün değil. Mümkün olmadığına göre dar gelirli vatandaşa faydasına olacağını da düşünmüyorum” dedi.

Öncelik İlçe Halkının Olmalı
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara bu projenin önceliği dar gelirli Çatalca halkına sunulması gerektiğini belirtti. Cem Kara, “ KİPTAŞ eğer Çatalca’da sosyal konut yapıyor ise öncelik hakkını dar gelirli, işçi, emekli Çatalca halkına vermelidir. KİPTAŞ Çatalca’da eğer bu projeyi yapıyor ise Çatalca için yapmaktadır. Biz belediye olarak Çatalca’nın ortak menfaatlerini düşünerek bu düşüncelerimizi gerek Büyükşehir Belediye Başkanına gerekse KİPTAŞ Genel Müdürüne ifade ettik sunduk. İfadelerimizi de siyaset içermeden tüm Çatalca halkını göstererek belirttik. Ancak göründüğü kadarıyladır ki, proje dar gelirli vatandaş için olmamıştır. Hatta ve hatta Çatalca halkına hitap etmemektedir.” dedi.

İlçe Başkanlarına Talepler Alınsın Dendiyse…
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara KİPTAŞ ile ilgili bir diğer sıkıntının da konutların Çatalca halkından çok iktidar partisi içinde bulunan İstanbul’un diğer ilçelerinde yaşayan vatandaşlara verilecek olacağı iddialarının olduğunu vurguladı. Cem Kara, “ Biz bu proje daha gündemdeyken tüm yetkili birimlere ve üstlerine projenin sosyal konut adı altında Çatalca’da ki dar gelirli vatandaşlara siyaset gözetmeksizin eşit şartlarda verilmesi gerektiğini dile getirmiştik. Ancak son günlerde duyduğumuza göre iktidar partisi ilçe başkanlıklarına yani 39 ilçe başkanlığına Çatalca Konutları hakkında taleplerin alınmasının istendiği belirtiliyor. Konutların belirli kişilere verilmesinin gündemde olduğu vurgulanıyor. Eğer bu iddialar doğru ise bu proje hiç ama hiç şık olmamıştır. Bu tutum tam anlamıyla ötekileştirmekten öte değildir. İktidar partililer daire sahibi olsun diğerleri olmasın diye bir düşünce şık bir düşünce değildir. Bu konu hakkında KİPTAŞ ortaya çıkan soru işaretlerine cevap vermesi gerekmektedir. Ben bu düşüncenin her zaman karşısında olacağım” dedi.

Bildiklerimiz Sadece İnternet Sitesinden
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara KİPTAŞ’ın Çatalca Konutları hakkında satışlarıyla ilgili tam anlamıyla detay sahibi olamadıklarını, sadece internetten yayınlanan bilgilerle sınırlı kaldıklarını ifade ederek, “ KİPTAŞ konutlarının satışları hakkında sadece bilgilerimiz internet sitelerinden verdikleri bilgiler ile sınırlıdır. Çatalca halkının büyük bir bölümünün bilgisi dahi yoktur. Peşinatların dışında konutlar için çekilmesi planlanan kredilerin faiz oranları dahi belirtilmemiştir. Satışa çıkartılan konutlar hakkında kaç Çatalcalı hak kazanacak veya kurasız ilk kimler daire sahibi olacaktır halen bilgi verilmemiştir. Satışların son gün mü yoksa ek taleplerin alınıp alınmadığı, bu taleplerin nerede ne zaman alındığını hiç kimse bilmemektedir. Çatalca’ya satış ofisleri kurulması beklenirken ofisler kurulmadan satışların bittiğinin söylenmesi de bir hayli ilginçtir. Konutların satışında banka kredisi yerine KİPTAŞ’a 24 ay vade ile 100 bin lira ödeneceğinin maddesinin olması ise nasıl sosyal konut projesi olduğunun da sorusunu sordurtmakta ve cevap halen alınmış değil. Hiç kimsenin neyin ne olduğunu bilmediği bir zamanda sadece belirli kişilerin her şeyi bilmesi, satışların nerede ne zaman yapıldığı, sözleşmelerin nerede yapıldığı ve sadece internet sitesinden tüm bilgilere nasıl sahip oldukları merak konusudur” dedi.
Haber Marmara Gazetesi

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Bayrak Şairi Çatalca’da Unutulmadı

Sıradakini Oku

KİPTAŞ Konutları İBB Gündeminde

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir