Kadın Çiftçilere Sertifika

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Ziraat Odaları Birliği tarafından düzenlenen “Kadın Çiftçi Eğitimi”ne katılan toplam 121 kadın çiftçiye sertifika verildi.

Arnavutköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan sertifika törenine; İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın,  İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü Hamit Aygül, Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Arnavutköy Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Aygenli, Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, Çatalca Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin, Büyükçekmece Ziraat Oda Başkanı Sezgin Erçağ, Sarıyer Ziraat Oda Başkanı Galip Ozan, Başakşehir Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Küçükkara, İlçe Müdürleri ve Sertifika almaya hak kazanan kadın çiftçiler katıldı.

“Eğitimlere ilk olarak Arnavutköy’de başlandı”

Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel programda bir konuşma yaparak, “Kadın çiftçilerimizin eğitimi ile ilgili bir çalışma başlattık. Bu eğitimlere ilk olarak Arnavutköy’de başlandı. Ben bu katılımla neticeye vardığımızı hissettim. Gerek Büyükçekmece gerek Başakşehir, gerek Çatalca Ziraat Odası Başkanlarımıza iştirak ettikleri için, beraber çalışmalarımıza destek verdikleri için odam adına teşekkürlerimizi arz etmek istiyorum. Az önce güzel bir görüşme yapıldı. İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüzün bize güzel önerilerde bulunduğunu ve destek vereceğini yalnız bizden de çok güzel şeyler istediğini söyleyeyim. İstediklerinin başında bütün çiftçilerimizin özellikle kadın çiftçilerimizin konuyu desteklemelerini, arzukar olmalarını ve arzu ettikleri işlerde neticeye varabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

“Bu sertifikaları ziyadesiyle hak etmişlerdir”

Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu ise konuşmasında, “Kadınlarımız, kızlarımız analarımız en büyük üreticidir. Onların üreticiliği hayatın her safhasına sirayet etmiştir. Bir taraftan çocuklarımızın annesi, bir taraftan eşlerimiz bir taraftan da sizlerin burada bulunması gibi sofradaki aşımıza alın terlerini katmak suretiyle üretimin her alanında bulunan çok değerli hanımlarımız. Her alanda olduğu gibi aynı zamanda şefkat sevgi üretiminin de ana kaynağıdır. Bütün bunların yanında zamanlarını ayırmışlar, eşlerinden ailelerinden fedakarlık yapmışlar burada bir eğitim almışlar. Maddi olarak çok önemli olmasa da manevi olarak önemli olan sertifikalarını alacaklardır. Bu sertifikaları ziyadesiyle hak etmişlerdir. Hanımlarımızı bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“İstanbul’da tarım yapılıyor mu sorusuna bu program iyi bir cevap”

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise, “İstanbul’da tarım yapılıyor mu” sorusuna, bu programın iyi bir cevap olduğunu belirtti. İstanbul’da çiftçilik yapan kadınlar için bu tür eğitimlerin büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Aygül, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak her zaman İstanbullu çiftçilerin yanında olacaklarını ifade etti. İstanbul’da yapılan tarımsal faaliyetlerin diğer illere göre daha karlı olduğunu söyleyen Aygül “Çünkü İstanbul büyük bir pazar. İnsanlar üretilen gıdaları daha taze yemek istiyor. Üstelik büyük bir nakliye masrafı da yok. Hem evindeki işleri aksatmayan, hem de çiftçilik yaparak ailenin geçimine katkı sunan hanımlarımızı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

“Kadın çiftçilerimizin bilinçlenip güçlenmesi kırsal kalkınma demektir”

Törende bir konuşma yapan İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, Türkiye’de çalışma yaşamında özellikle ele alınması gereken grupların başında tarımda çalışan kadınların geldiğini söyledi. Kadınların tarımsal işlerde üreten, değerlendiren, pazarlayan, ev içi rolleri açısından da önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Günaydın,  “Buradaki asıl amaç; kırsalda yaşayan kadınlarımıza üretimin her aşamasında katılma bilinci vermek, karar verme ve uygulama konusunda etkinliğe sahip olma yeteneği kazandırmaktır. Böylelikle kadın çiftçilerimizin bilinçlenip güçlenmesi demek, kırsal kalkınma demek olacaktır” diye konuştu.

Bir çok alanda konular işlendi

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü eğitmenleri tarafından verilen ve 35 gün süren kursta; Kooperatifçilik, Girişimcilik, Liderlik, İklim değişikliği, Seracılık, Arıcılık, Büyükbaş hayvancılık, Süs bitkileri, Budama teknikleri, Peynir, Reçel, Yoğurt, Turşu yapımı, Toplumsal cinsiyet eşitliği, Türkiye’de kadın erkek eşitliği alanında mevcut durum, Yasal gelişmeler, Uluslararası gelişmeler, Kurumsal yapılanmalar, Kadına yönelik şiddet, Kişi hak ve özgürlükleri, Sosyal güvenlik gibi konular işlendi.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Kağıttan Bin Turna Kuşu Projesi Çatalca’da

Sıradakini Oku

Çiftlikköy’de Atıcılardan Kıyasıya Mücadele

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir