“Çiftliğimizden Soframıza, Sağlıklı Yarınlar” Projesi Hayata Geçiyor

İstanbul İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Çatalca Halk Eğitim Merkezinde “Çiftliğimizden Soframıza, Sağlıklı Yarınlar Projesi” kapsamında “Kaliteli Ürün Tüket Sağlıklı Yaşa” semineri düzenledi.

Proje Koordinatörlüğünü ve program sunuculuğunu Talat Tan yaptı. Katılımcılara yapılan çalışmalar hakkında slayt gösterisi sunuldu. Programa, Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca Eski Kaymakamı Dr. Nevzat Taştan, Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet İhsan Soysal, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri, Prof Dr. Ömür Koçak, Prof. Dr. Serhat Alkan, Prof. Dr. İsmail Abaş, Arnavutköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mürsel Varan, İstanbul İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sezai Ural ve üreticiler katıldı.

“Projenin ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum”
İstanbul İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sezai Ural programa katılanlara teşekkür ederek, “İstanbul Kalkınma ajansından hak etmiş olduğumuz “Çiftliğimizden soframıza, sağlıklı yarınlar ” projemize hoş geldiniz. Biz Türkiye’de ilk defa böyle bir projenin uygulanması, böyle bir projenin sadece mandalar üzerinde değil koyun, keçi ve sığırlar üzerinde kapsayacak şekilde projenin genişletilmesi bağlamında bir ilki yaşamanın mutluluğu içindeyiz. Bu projenin ilçemizde olması onur ve gurur verir. Bu projenin ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“Elle tutulur hale geldiğini görüyoruz”
Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal ise konuşmasında toplantının önemine vurgu yaparak, “Son derece önemli bir toplantıya tanıklık ediyoruz. O da şu ki hepimizi ilgilendiren hepimizin paydaş olduğu moda deyimi ile çiftlikten çatala gıda güvenliğinin bir unsurunun burada somutlaşmış artık elle tutulur hale geldiğini görüyoruz. Manda birliği kurulduğu zamanki heyecanın hala sürdüğünü görmek ve kamu önderlerinin desteğini artar ölçü de hissedebilmek geleceğe olan umudumuzu artırıyor. Kalite normları bakımından hepimiz aynı düşünüyoruz. Ama uygulamaya geldiğimiz zaman nedense bunun eksikliklerine tanık oluyoruz. Proje bunu somutlaştırdığı için büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da tarım da çok önemli bir sektör
İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül İstanbul’un genelde ticaret, turizm ve sanayiyle öne çıktığını ama tarımında bulunduğunu belirterek, “İstanbul denince genellikle akla ticaret, turizm, sanayi, hizmet sektörü geliyor ama biz bu algıyı uzun zamandır yıkmaya çalışıyoruz. Bunların yanında tarımında çok önemli bir sektör olduğunu her ortamda söyleyerek tarımın ve hayvancılığın farkındalığının oluşmasına çalışıyoruz. Onun için bugün önemli bir gün manda üreticiler birliğimiz bizlerinde ortaklığınla diğer iştiraklerle birlikte güzel bir proje yapılıyor. Hocamızın söylediği gibi bir şey üretirken artık belli bir standartlara uyma zorunluluğu olduğu için bu proje sayesinde inşallah manda sütünü belli standartlarda halka ulaşmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

“Bu proje hem Çatalca için hem de hayvancılıkla uğraşanlar için çok önemli”
Çatalca eski Kaymakamı Dr. Nevzat Taştan ise görevde olduğu zamandan beri proje hakkında çalışmaların olduğunu hatırlatarak, “Görevde olduğum dönemde başkan bu proje ile uğraşıyordu. İstanbul kalkınma ajansından geçmesini sağladılar. Bu proje hem Çatalca için hem de bu bölgede hayvancılıkla uğraşanlar için çok önemli. Bu projede emeği geçen her kese teşekkür ediyorum” dedi.

“Tarlaları hiç acımadan katlediyoruz, yok ediyoruz”
Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel ise projelere adapte olmanın zor olduğunu ifade ederek, “Projelere adapte olma noktasında biraz zorlandık. Sadece kalkınma ajansların yaptığı projeler değil aynı zaman da Avrupa Birliğinin projelerinde de uyum noktasında biraz zorlandık ama özellikle son dönemlerdeki uyumların son derece memnuniyet verici düzeyde. Öyle ki özellikle Avrupa Birliği projesinde Türkiye’nin ortak olmadığı proje nerdeyse yok deniliyor. Bu çok güzel bir gelişme, sevindirici bir unsur. Çünkü ciddi anlamda kaynakların ülkemize gelmesine, insanların faydalanmasını sağlayan projeler yapılmış oluyor. Projenin ismi de son derece güzel “Çiftliğimizden soframıza sağlıklı yarınlar.” Rektör yardımcısının da ifade ettiği gibi çiftlikten çatala çok daha güzel aslında Çatalca ismi ile de uyumlu olduğu için benim daha çok ilgimi çekti. Kentleşmeyle beraber bazı değerlerimizi maalesef kaybediyoruz. Her yeri koca binalar haline getiriyoruz. Ama en temel ihtiyacımız olan gıdaları nereden sağlayacağız? Tabii ki topraktan sağlayacağız. Tarlalardan sağlayacağız. Tarlaları hiç acımadan katlediyoruz, yok ediyoruz kısa süreli rant getirisini düşünerek. İnsan bünyesinin beslenmeden yaşayamayacağı ortadadır. Bu ihtiyacımız devam ettiği sürece de bunu yapan işletmelere, üreticilere olan ihtiyacımız devam edecektir” şeklinde konuştu.

Proje tanıtımı yapıldı
Protokol konuşmalarının ardından; İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği almaya hak kazanan İstanbul İli Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği’nin proje tanıtımı yapıldı. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Ömür Koçak; “Projenin Ana Hedefleri, Sütte Kalitenin Yakalanması”, Prof. Dr. Serhat Alkan; “Mandalarda ve Sığırlarda Suni Tohumlamanın Önemi” ve Prof. Dr. İsmail Abaş ise, “Ruminant Hayvanlarda Genel Beslenme” konularında birer sunum yaptılar.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Başkan Kara Çatalca Gümrüğü İçin Bakanla Görüştü

Sıradakini Oku

Bayrak Şairi Çatalca’da Unutulmadı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir