Çatalca Muhtarlarından Başbakan’a Mektup

Çatalca Kaymakamlığı’nın talebi üzerine İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çatalca ilçesindeki çiftçilere yönelik Mikro Kredi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda çevre ilçelerde de aynı sorun olduğu vurgulandı.

Çatalca Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıya Çatalca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kadir Güngör, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Zeki Ateş, KTV Şubesi mikro kredi sorumluları Nurcihan Cihangir, Dr. Şule Öncel, Hukuk Biriminden Avukat Mustafa Çam, Hukuk Bürosundan Avukat Hasan Durul, Çatalca Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Aydın, muhtarlar ve mikro kredi mağdurları katıldı.

Toplantıda çözüm bulunamadı
Yapılan toplantıda bir sonuç çıkmaması üzerine Çatalca Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Aydın söz alarak toplantının faydalı olmadığını ifade etti. Aydın, “Bu toplantıda mikro kredi mağdurlarıyla ilgili herhangi bir çözüm yolu gösterilmedi. Toplantı amacına ulaşmamıştır. Onun için bence toplantı burada bitmiştir” dedi.

Başbakana mektup yazdılar
Daha sonra Çatalca Muhtarlar Derneği Ak Parti Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez’den randevu alarak sorunlarını dile getirdiler. Buradan da bir sonuç alamayan muhtarlar köylerinde yaşanan mikro krediler ile ilgili sıkıntıları Başbakan Binali Yıldırım’a mektup yazarak bildirdiler. Muhtarlar Derneği mektupta sorunun sadece Çatalca ile ilgili sınırlı olmadığını Arnavutköy, Silivri, Büyükçekmece gibi ilçelerde de yaşandığını belirttiler.

Mektupta şu ifadelere yer verildi;
Çiftçiler olarak 2008 yılından itibaren Mikro Kredi kullanmaya başladık. Ödemesiz dönemden sonra kredi taksitlerimizi bazen gününde bazen de 3,5, 10 gün gecikmeli yatırdık. Bu 3,5, 10 gün gecikmeli ödemeler nedeniyle Mikro Kredi konusunda muhatabımız olanİl Özel İdaresi yetkilileri “Sorun değil, borcunuz kapanmıştır” diyorlardı.
2014 yılında İl Özel İdareler kapanınca Mikro Kredi ile ilgili görev ve dosyalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve ardından İl Tarım Müdürlüğü’ne devredildi. Fakat bu yetki devirleri 2,5 yıl sürdü. Bu 2,5 yıllık süreçte taksit ödemelerimizi nereye yatıracağımızı bize bildirecek bir muhatap bile bulamadık. Bu arada, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün ödemeler için bazı borçlulara verdiği İstanbul- Defterdarlık hesap no.suna yapılan ödemelerin dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Defterdarlığa yapılan ödemelerin makbuzlarını, İl Tarım Müdürlüğü’ne ulaştırmak için İstanbul’a günlerce gidip gelinerek mesailer verildi, iş kaybına uğradık.
İl Tarım Müdürlüğü teslim aldığı Mikro Kredi dosyalarını doğrudan sözleşmeli avukatı Burhan SAKAR’a verdikten sonra aşağıdaki sorunları yaşamaya başladık:
1-2010, 2011 yılındaki 3,5, 10 gün gecikmeli ödemelerimiz için 5, 6 yıl sonra gecikme faizi nedeniyle İcra Tebligatları almaya başladık.
İl Özel İdare yetkilileri 3,5 günlük geç ödemeler için “Sorun değil” diyerek dosyaları kapatmış iken, 5, 6 yıl bu konuda hiçbir uyarı, çağrı veya tebligat yapılmadan İl Tarım Müdürlüğü’nün Avukatı Burhan Sakar, gecikme faizleri için doğrudan icra yoluna başvurdu, traktör gibi araçlarımızı hacizle bağladı.
2- Söz konusu icra tebligatlarının çoğu nedense 2016-Kurban Bayramı arifesinden 1veya 2 gün öncesine denk getirilmiş, böylece itiraz hakkı olan 7 günlük süremiz1 veya 2 güne indirilmiştir. Bu nedenle itirazlar yapılamamıştır.
3-2009 yılında yaşanan sel felaketi ile kredi taksitleri Bakanlık emri ile 2011 yılına ertelenmişti. Görüldü ki, bu dönemin ertelenmiş kredi taksitlerine bile gecikme faizleri yürütülmüş ve icra dosyasına konulmuş. (Rasim Yılmaz Başakköy – Çatalca)
4-Mikro Kredi kullanan Abdullah Yılmaz Başakköy) adına tahakkuk ettirilen gecikme faizleri, mükerrer şekilde21. İcra ve 11. İcra üzerinden ayrı ayrı iki kez tahsil edilmiştir.
5- Mikro Kredi Sözleşmesinin 2. Maddesi “Borç senedinin herhangi birisinin vadesinde tarafımıza ödenmemesi halinde hiçbir ihtara hüküm alınmasına gerek olmaksızın taksitlendirilmiş borçların muaccel olacağını bu durumda taksitlerin hepsini kapsayacak şekilde yasal faiz uygulanarak tahsil edileceği…” şeklindedir. Sözleşmenin 2. Maddesi:
a) 6502 sayılı kanunun Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar başlıklı 5. Maddesi’ne göre tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartları nedeniyle kesin hükümsüzdür.
b) Ayrıca, bu maddedeki “hiçbir ihtara gerek olmadan tahsil edilmesi” ifadesi, emredici hüküm mahiyetinde değildir. Buna rağmen, gecikmeli ödemeler için hiçbir yazılı veya sözlü uyarı, ihtar yapılmadan 5-6 yıl beklenerek, katlanmış gecikme faizi, icra ve avukatlık masrafları ile birlikte doğrudan icra yoluyla tahsil edilmiştir.
Sonuç olarak,(yalnız Çatalca’da 267 çiftçi olarak) bizleri maddi ve manevi kayıplara uğratan bu uygulamalarda ağır ihmaller ve kötü niyet olduğu açıktır.
Bu nedenlerle, Sayın Başbakanımızın, bu konuya çözüm getirmesini, maddi mağduriyetimizin yanı sıra gönül kırıklığımızı da gidermesini arz ediyoruz.
Saygılarımızla

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

İnci Sezer Becel’den Engelli Bakım Evi Müjdesi

Sıradakini Oku

Çatalca İlçe Jandarma Kaçakçılara Göz Açtırmıyor

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir