Roman Milletvekili Purçu, Federasyonla Elele Verdi

İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk Tekirdağ bölgesinde bulunan Romanları ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Ziyaret sonrası “Dünden bugüne Romanların siyasetin içerisindeki durumu” konulu bir panele katıldılar. Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk yapılan ziyaret ve panel ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Marmara Federasyonu olarak Trakya’da yaşayan Romanları ziyaret ettiniz neler söyleyeceksiniz?

Trakya’daki Roman vatandaşlarımızın sıkıntılarını, dertlerini dinledik. Çorlu, Saray ve Çerkezköy’deki mahalleleri dolaşarak Roman vatandaşlarımızın istihdam, barınma ve eğitim başta olmak sorunlarını yerinde gördük. Romanlara karşı yapılan haksızlıkları da yerinde incelemek için Türkiye’nin ilk Roman milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilimiz Sayın Özcan Purçu birlikte gittik. Ciddi bir yoksulluk gördük. İnsan onuruna, insan hayatına yakışmayacak bir yaşam gördük. Biz orada vekilimizle birlikte gördüklerimiz karşısında üzüldük. Bu zamanda Trakya’da bu tür şeylerin olması insanların o durumda olması bizi derinden yaraladı.

Roman açılımı yapılmıştı, bu açılım sorunları çözmedi mi?

2009’daki açılım sürecine bakarsak hükümetin verdiği sözlerin hiç birini yerine getirmediğini gördük. Çünkü barınma sorunu ile ilgili özellikle bir şey yapılmadığını gördük. Sosyal konutlar yapılacağını, bu konutların Romanlara verileceğini söylediler. CHP’li Tekirdağ Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden bu tür talepler olması durumunda arsa tahsisi yapacaklarını bizlere ifade etmişlerdi. Fakat TOKİ buradaki uygulamalarını bir türlü hızlandıramadığını gördük. İstihdam konusunda da biz belediyelerde Roman vatandaşların günlük işlerden ziyade belediyenin peyzaj ve fen işlerinde çalıştığını gördük. Yeterli mi? Elbette ki değil. Romanların daha iyi yerlerde çalışmasını istiyoruz. Fakat o bölgedeki eğitim yetersizliği, okuma oranın çok düşük olmasından dolayı yüksek kademedeki işlerde çalışamıyorlar. Burada her şeyi de hükümete bağlamamak gerekiyor. Çünkü Trakya’da büyük birçoğu CHP’li belediyeler. Bazı belediye başkanlarının da ayrımcılığa çanak tuttuğunu gördük. Hükümetinde sözde değil özde bir şeyler yapması gerekiyor. İnsanlara sadece kömür ve erzak vermekle bu işler düzelmiyor. Her mahallede etüt evinin açılmasını istiyoruz. Bu Trakya’da değil tüm Türkiye’de her Roman mahallesinde açılmasını istiyoruz. Eğitimli insan evsiz kalmaz, işsiz kalmaz. Eğitimli insan toplum içinde kendini entegre edebilir, toplumdaki saygınlığı kazanabilir bizim için çok önemli. Orada birde panele katıldık ve panelde bu sorunları tartıştık.

roman1

Panel faydalı oldu mu?

Federasyonumuzun organize ettiği “Dünden bugüne Romanların siyasetin içerisindeki durumu” ile ilgili panele katıldık. Tekirdağ’daki bütün belediye başkanları katıldı sadece sağlık sorunu olan bir iki belediye başkanı katılamadı. Sahadan aldığımız verileri sayın vekilimiz dile getirdi. Ayrıca oradaki derneklerimizin de verdiği bilgiler doğrultulsun da arkadaşlarla beraber dilimizin döndüğünce kürsüde sorunları dile getirdik. Biz İstanbul’daki çalışmalardan bahsedince Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Tekirdağ’da çok büyük bir etüt evi yapacağının sözünü verdi.

Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti

İzmir Milletvekili Özcan Purçu daha sonra Hadımköy’e geçerek Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti. Burada Roman vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk ve yönetiminin hazır bulunduğu ziyarette 2014 yerel seçimlerinde CHP Belediye Başkan adayı olan Ruhi Tuncel ve Hastane Mahalle Muhtarı Onur Fırıncı’da katıldı.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

“Avcılık, paralı hale gelecek”

Sıradakini Oku

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Programında Yüzlerce Kadın Bir Araya Geldi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir