“GÖREVE GELENLER KAÇAK GÜREŞİYOR”

YAKLAŞIK bir yıl önce Çatalca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı olan Mimar Mehmet Çoban ezber bozan çalışmalarıyla farkını konuşturmaya devam ediyor. Biz de farklı çalışmalarıyla gündemden düşmeyen Başkan Çoban’la bir söyleşi yaptık. Yayın Koordinatörümüz Zafer Kara sordu, Başkan Mehmet Çoban yanıtladı…

KOLTUK UNUTTURUYOR!

Partiniz Çatalca Belediyesini 10 yıl yönetti. Mahallelerde kaçak yapılar yapıldığı için eleştirildi. Şimdiki Belediye Başkanı Mesut Üner de eleştirenlerdendi “4000 kaçak yapı yapıldı” diye. Peki, Mesut Üner kaçak yapı ile mücadele ediyor mu?

“Çatalca’da kaçak inşaat kanayan bir yara. Her gelen belediye başkanı ‘Bizden önceki başkan şu kadar kaçak bina yaptı ama biz bunları inceleyeceğiz, Çatalca’mıza sağlıklı yapıyı kazandıracağız. Bununla sonuna kadar mücadele edeceğiz’ diyerek geliyor. Nedense koltuğa oturunca sözlerini unutuyorlar. Bir önceki dönemden daha çok fazla kaçak binaya müsaade ediliyor. Sayın Üner adaylık süresince yapmış olduğu konuşmalarda Sayın Kara’nın döneminde binlerce kaçak bina yapıldığını ve iktidara geldiğinde hepsiyle mücadele edeceğini söylemişti. Fakat görüyoruz ki şu anda Çatalca her mahallesi ile kaçak inşaat cenneti oldu. Sayın başkanın mahallesinde bile kaçak fabrika binaları yapılmaya başlandı. Başkan şu anda 2017 öncesi yapılmayan binalara yapı kayıt belgeleri alanlarla ilgili mücadele ediyor, doğru, yapıyor ama kendi döneminde de hala binalar yapılmakta. Tarım arazileri talanı devam etmekte. Kaçak bina ile mücadele ediyoruz diyerek bir önceki dönemde yapılan binaları yıkıyorsunuz ama yeni yapılan binaları görmüyorsunuz. Umuyorum ki başkanın bu konularla ilgili bilgisi yoktur ve öğrendiğinde gereğini yapacaktır.”

KÖYLÜYE YOL İŞKENCESİ

Çatalca merkezinin etrafından otoban yolları geçiyor. Geçen otoban yollarından bir tanesi de Muratbey Mahallesi’ne giriş çıkış kavşağına denk geldi. Yıllardır Muratbeylilerin kullandığı yol bir anda kapatıldı. Belediye Başkanı da Muratbeyli. Büyükşehir Belediyesi böyle bir şey yapsa sizin tepkiniz ne olurdu?

“Bu güzel bir soru. Bu proje AKP iktidarının yapmış olduğu bir proje. AKP yıllarca ‘Ben yaptım, oldu’ mantığıyla bu tür projeleri yapıyor. Sayın Üner de Çatalca’da maalesef bu şekilde devam ediyor. Muratbey Mahallesi’nde ikamet eden insanlar biranda yıllarca kullandıkları köye giriş ve çıkışları otoban yolu çıkışı yüzünden değişti. Sayın Üner, ülkeyi yöneten partinin belediye başkanı ama kendi köyünün yolunun giriş çıkışları değişmesine ses çıkaramadı. Aynı mantıkla yapılan bir yanlış da Çatalca’nın girişindeki kavşak uygulamasında gerçekleşti. Asfaltın üzerine çim ektiler, ağaç diktiler. Zamanında söyledik ama dinletemedik. İlçe kongremizden sonra Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimleri ile görüşmeler yaptım. Orayı düzeltmeye çalışıyoruz. Biz Çatalca’mıza yakışan bir giriş ve kavşak uygulaması yapılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

VATANDAŞI DÜŞÜNEN YOK!

Çatalca’da da büyük projeler yapılıyor. Halka sorulmuyor mu?

“Çatalca’nın vizyonunu değiştirecek büyük projeler yapıyoruz diyorsunuz ama projeyle ilgili halkı bilgilendirmiyorsunuz, halka bu projeleri duyurmuyorsunuz. Çatalca’da ki STK’lar ile bölgede hizmet veren mimarlarımız ve mühendislerimizle bir toplantı yapsanız ve onlara projeyi tam anlamıyla anlatıp görüş ve önerilerini öğrenseniz, çok daha sağlıklı ve doğru bir uygulama olmaz mı? Şunu unutmayın ki en büyük proje halkın benimsediği ve kendini bulduğu projelerdir.”

‘İŞLER KONTROLDAN ÇIKTI!’

İlçenizde 2009’da yaşanan bir sel felaketi var. Dere yataklarına kaçak binalar yapılıyor. Belediye buralarda bir önlem alıyor mu?

“Kaçak bina kontrolsüz bir şekilde herhangi bir mühendislik hizmeti olmadan yapılan binadır. Dere yataklarına yapılan binalarda bu son kaçınılmaz. Burada yaşanacak bir sel felaketinde vatandaşımızın can ve mal güvenliği yoktur. O yüzden dere yataklarında bu binaların yapılması son derece sakıncalıdır. Bu dere yataklarında İstanbul’u besleyen su kaynakları var ve buralara binaların yapılması her yönden büyük bir sıkıntı. Biz jandarma ya da belediye zabıtası değiliz. Her yerde kaçak binayı kontrol edecek durumda da değiliz. Bölgeyle ilgili bize gelen şikâyetler olduğunda biz de gerekli yerlere bunları bildiriyoruz. Burada en büyük görev ilçe belediyesine düşüyor. İlçe belediyesinin bu konuda kararlı davranması lazım ama Sayın Üner’in şu ana kadar kaçak binalarla ilgili ciddi derecede mücadele ettiğini görmüyoruz. Yıkım yapıldı denilen binalar hazine arazisine yapılan yapılar. Aksine her gün mantar gibi her mahallemizde birkaç tane daha bina ortaya çıkıyor. Hisseli satış yapılan her tarlada mantar gibi prefabrik binalar yapılmaktadır. Bununla ilgili bir piyasa bile oluşturmuşlar. Bunların kimin eliyle ve kim tarafından yapıldığını çok iyi biliyoruz.”

“AYRIMCILIK HAD SAFHADA”

Çatalca Belediyesi Cumhuriyet Meydanında günlerce 3 tane çöp arabası sergiledi. Pankart asarak da Cumhurbaşkanına ve Çevre ve Şehircilik Bakanına teşekkür etti. Çatalca Belediyesi’nin imkânı mı yok? Ülkeyi yönetenler parti ayrımı yapıyor mu?

“Kesinlikle yapıyor. “Bendensen varsın, benden değilsen yaşama hakkın yok” diye söyleniyor. Biz on yıl boyunca burada bir belediye yönettik. O dönemde burası Türkiye’nin bir ilçesi değil miydi? Zamanında bize yapılmayan yardım AKP döneminde akmaya başladı. Yanı başımızdaki Büyükçekmece Belediyesi de kendi imkanları ile aldı, bu kadar gösteriş yapmadı. Yapıyorsanız bir hizmet, insanların gözüne soka soka yapılmaz. Yaparsınız hizmetinizi, insanlar taktirini verir. Beğenirler veya beğenmezler. AKP Belediyesi yaptığı her şeyi abartarak yapıyor.”

“ORTAK AKIL KORKUTUYOR”

Konu açılmışken Çatalca stadı yıkıldı, pazar alanının yeri değişti. Belediye Başkanı bu projeleri uygulamaya koydu. COVID 19 Dünyayı sardı ve ülke olarak da etkilendik. Parti olarak eleştirilerinizi yaptınız ama bu eleştirileri yeterli bulmayanlar da var. Konu hakkında ne dersiniz?

“O dönemde ilçe kongremizi yeni yapmıştık. Millet Bahçesi ve otoparkla ilgili on bir mahallemizde toplantılar yaptık. Kahve toplantılarında halkımıza projeyle ilgili bilgiler verdik. Çatalca’nın bu projeyle ne kazanacağını ne kaybedeceğini anlattık. Bir şeyi doğru anlatmanız lazım. Biz Sayın Üner’in anlattığı gibi “belediyemizin kasasından para çıkmayacak, Çatalca’ya yeşil bir alan kazandıracağız” gibi havada kalan sözleri değil, projeyi anlatıyoruz. Böyle bir proje var ve bu projenin eksiklikleri nelerdir? Projenin Çatalca’ya faydası nedir zararı nedir? Tüm bu söylemlerimizi on bir mahallede anlattık. Pandemi araya girince bu yarım kaldı. Parti içinde de bilgileri paylaştık, Danışma meclisi yaptık. Yaptığımız mücadele yeterli mi? Yeterli değil elbette. Bazı arkadaşlarımızın söylediği gibi imza kampanyası yapılabilir miydi? Yapılabilirdi. Yürüyüş yapılabilir miydi? Yapılabilirdi. Sokakta eylem yapılabilir miydi? Yapılabilirdi. Pandemi süreci, yapılacakları engelledi. Bizde eylemlerimizi değiştirerek mücadelemizi hukuk çerçevesinde yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bir şeyi yapacaksanız yasaya dayanacaksınız. Yasa neyi emrediyorsa onu uygulayacaksınız. Ben bu ülkede hala vicdanı temiz, inançlı hakimlerin ve savcıların olduğuna inanıyorum. Biz parti olarak Çatalca Belediye meclisine önergeler verdik. İzzetindeki satış ile ilgili, binaların yıkım ihaleleri ile ilgili ve Çatalca’nın menfaatleri ile ilgili de önergeler verdik. Sayın Başkan verdiğimiz önergelere kaçak cevaplar verdi. Biz sonuna kadar bu işlerin takipçisi olacağız.”

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

ÜNER “BU MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Sıradakini Oku

İMZALAR ÇATALCASPOR İÇİN ATILDI

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir