En Güzel Malak Seçildi

Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali’nde Çatalca’nın önemli ekonomik kaynaklarından olan hayvancılıkla ilgili bir panel düzenlendi.

İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Çatalca Belediyesi ortaklığında “AB ve Türkiye’de Hayvancılığın Durumu – Örgütlü Çalışmanın Önemi” adıyla düzenlenen panelin ardından ‘En Güzel Malak Yarışması’ gerçekleşti. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyomedikal-Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İhsan Soysal ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Koçak tarafından sunulan panel öncesinde konuşmalar yapıldı.

Sezai Ural: “Emeği geçenlere teşekkür ederim”
İlk olarak kürsüye çıkan İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sezai Ural; “Projemizde bir yılın sonuna geldik. ’Çiftliğimizden Soframıza, Sağlıklı Yarınlar Projesi’ ile zor olan bir süreçten geçtik. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın denetiminde projemizi sonlandırdık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, daha nice projeler olması dileğiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

“İstanbul orta ölçekteki bir il kadar tarımsal üretimi ve geliri olan bir kenttir”
Ardından ise İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül bir konuşma yaparak, “Projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Çatalca, tarım ve hayvancılığın devam etiği bir ilçe. Umarım bundan sonra da Çatalca’da tarımın ve hayvancılığın devam etmesi için çalışmalar yaparız. İstanbul her ne kadar değişik sektörlerle ön plana çıksa da halen önemli bir tarım kentidir. Orta ölçekteki bir il kadar tarımsal üretimi ve geliri olan bir kenttir. Mandacılık da İstanbul’da önemli bir yer alıyor. İstanbul’da halen 87.000 büyükbaş hayvan bulunmaktadır ve 12.500ü manda olmaktadır. Çatalca Belediyemiz çeşitli etkinliklere, projelere katkı sağlamaktadır. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Daha önce de ortak projelerimiz oldu.” dedi.
malak1
Cem Kara: “Elimizdekilerin kıymetini bilelim”
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ise konuşmasında, “Biz Çatalca’da çarpık kentleşmeye karşı olduğumuz gibi tarımın ve hayvancılığın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Bir gün herkes toprağın ne kadar kıymetli olduğunu anlayacak. Şu an belki para kazanmak için toprakları satmaktan çok kaçınamıyoruz. Ama gelecek nesle bırakacağımız başka tarım toprağı yok. Bütün hemşerilerime her zaman söylüyorum. Önceliğimizin ve elimizdekilerin kıymetini bilelim. Son birkaç yıldır çiftçilerimiz daha çok farkına vardı. Yetiştirdiğimiz ürünlerin ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anladılar. Yanımızda İstanbul gibi büyük bir pazar var ve bu pazar ayağımıza geliyor.” ifadelerini kullandı.

Becel: “Çatalca şanslı”
Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel Kaymakamlık olarak kendilerininde projeye geçtiğimiz yıldan itibaren ortak olduklarını belirterek, “Manda Yetiştiricileri Birliği ve malak yarışması ile de bu projeyi taçlandırdılar. Tabi Çatalca için de İstanbul için de bu yarışmanın ilk olması güzel. Kalıcı olmasını sağlarsak daha da güzel olur. İstanbul’un hemen yanı başında İstanbul’un mutfağı gibiyiz. Modernleşme ile beraber yaşam şeklimiz değişiyor ama beslenme alışkanlığı değişmiyor. En temel ihtiyacımız çünkü beslenme. Bunu da topraktan hayvanlardan sağlayacağız. Gerek tarımsal ürünleri gerekse de hayvancılık açısından şanslıyız.  İstanbul gibi bir metropolde bu kadar organik ürünleri bulmak büyük bir lüks. Çatalca aslında gurme bir kent olabilir” şeklinde konuştu.

Panelde Türkiye’de ve dünyada hayvancılık masaya yatırıldı
Panelde; küçükbaş ve büyükbaş olmak üzere İstanbul’daki hayvan varlığı, sığır ve manda çeşitliliği, Türkiye’de süt hayvancılığı, türlerine göre et üretimi, türlerine göre süt üretimi,  değerlerine göre dünya ve Türkiye’de protein tüketiminin kıyaslanması, ıslah projelerinde dünyadan örneklerin sunulması gibi konular işlendi ve ardından soru cevap kısmına geçilerek, üreticilerden gelen sorular yanıtlandı. Panelin sonunda ise ‘Çiftliğimizden Soframıza, Sağlıklı Yarınlar Projesi’ne katkı sunan manda yetiştiricisi ve üreticilerine teşekkür belgeleri verildi.

Malaklar Görücüye Çıktı
Yarışmada jüri üyeleri tarafından malaklar, cidago yüksekliği, kalça yumru genişliği, beden derinliği, vücut uzunluğu ve genel görünüş kıstasları ile malakları değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler ve puanlama ile birlikte ilk üçe giren yetiştiricilere hediyeleri verildi. ‘En Güzel Malak Yarışması’nda, birinci olan malak sahibi Murat Ören’e, ikinci olan malak sahibi Sadık Ermiş’e ve üçüncü olan malak sahibi Ferdi Özkan’a plaketleri ve hediyeleri takdim edildi. Ayrıca yarışmaya katkı sunanlara teşekkür plaketi verildi.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Çatalca Başpehlivanı Şaban Yılmaz Oldu

Sıradakini Oku

Çatalca Halkı 30 Ağustos’ta Yine Meydanlardaydı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir