Çatalca’da Gaziler Günü Törenle Kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Çatalca Cumhuriyet Meydanı’nda bir kutlama programı düzenlendi.

Törene Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca Garnizon Komutanı İkmal Albay Abdülvahap Bozkurt, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, CHP Çatalca İlçe Başkanı Hail Gök, MHP Çatalca İlçe Başkanı Ertuğrul Ölçer, Muharip Gaziler Derneği Çatalca Şubesi Başkanı İsmail Atak, Çatalca Belediye Meclis Üyeleri, daire müdürleri, STK temsilcileri ve gaziler katıldı. Tören Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği tarafından çelenk sunulması, bir dakikalık saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“Kıvılcımdan alev topuna dönüşerek zafere ulaşmıştır”
Programın devamında ise Muharip Gaziler Derneği Çatalca Şubesi Başkanı İsmail Atak tarafından günün anlam ve önemine değin bir konuşma yapıldı. Muharip Gaziler Derneği Çatalca Şubesi Başkanı İsmail Atak, “19 Eylül Gaziler Günü, aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğrunda muhabere meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin, şeref ve kahramanlık günüdür. 100 yıl önce Haçlı ordusu hüviyetine bürünen emperyalist küresel güçler, Türk’ün Anadolu’daki varlığına son vermek üzere topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler. Ülkemizi parçalamaya yönelik Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmeye çalıştılar ve bu maksatla Yunan ordusunu Anadolu’ya sürdüler. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan ordusu, 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından Sakarya Meydan Muharebesi’nde hezimete uğratılmıştır. Çareyi savaş meydanından kaçmakta bulan Yunan Ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Bu mücadele kaybedilseydi sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr Antlaşması gerçekleşecekti. Bu durumda Anadolu’da Türk’lerin varlığından söz edilemeyecekti. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları böyle bir tabloyu Türk milletine yaşatmadılar. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde yürütülen hürriyet ve bağımsızlık mücadelesi kıvılcımdan alev topuna dönüşerek zafere ulaşmıştır. TBMM’si bu zaferin anısına, 19 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal’e,Türk milleti adına Mareşal rütbesi ve Gazi unvanını tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk milleti tarafından Gazi unvanı verilen ilk askerdir” dedi.
catalca-gaziler1
Başkan Cem Kara’dan Gazilere Yemek
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarafından gazilere ve ailelerine bir yemek verildi. Çatalca Nazım Özbay Kültür Merkezi’nin bahçesinde verilen yemekte Başkan Cem Kara bir konuşma yaptı. Başkan Cem Kara konuşmasında, “Bugünün vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Hayatta olan gazilerimize de sağlık diliyorum.” dedi. Başkan Kara’nın ardından ise Muharip Gaziler Derneği Çatalca Şube Başkanı İsmail Atak bir teşekkür konuşması yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Gazi Yusuf Gül tarafından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’ya el dokuması olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası hediye edildi.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Amatör Spor Kulüplerine Nakdi Yardım

Sıradakini Oku

Arnavutköy ve Çatalcalı Çiftçilerimiz ne yapmalı?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir