Bir Festival Böyle Geçti

17. Erguvan Festival Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış kokteyle başladı. Ardından İBB Bandosu öncülüğünde düzenlenen kortejle, Cumhuriyet Meydanı’na geçildi. Burada Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Akabindeyse başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşımız hep bir ağızdan okundu. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel bir konuşma yaptı.

66 çocuk sünnet ettirildi
Çatalca Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Erguvan Festivali’nin ikinci günü kahvaltı programı ile başladı. Erguvan Festivali’nde gerçekleştirilen sünnet şenliği çerçevesinde Çatalca Belediyesi tarafından Yeni Hayat Tıp Merkezi’nde sünnet ettirilen 66 çocuk ve aileleri Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ile kahvaltıda buluştu.
festival1
Kuran-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okundu
Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali’nde ilçenin tanıtımı yapılırken, 15 Temmuz gecesi yaşanılan darbe girişimini engellerken şehit düşen sivil vatandaşlar, polisler, askerler; ayrıca son günlerde yaşanan terör olaylarında şehit düşen asker, polis ve de tüm şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okundu. Çatalca Ulu Cami’de Cuma namazının ardından okunan mevlitte, pilav, ayran ve mevlit şekeri ikramı yapıldı. Ayrıca Cuma günü ilk olarak tavla turnuvası düzenlendi. Mehmetçik Meydanı’ndaki festival alanında kurulan otağ çadırında 32 tavla severin katıldığı tavla turnuvası başladı. Çekilen kuranın ardından yapılan eşleşmelerle tavla severler rakipleriyle kıyasıya mücadele etti. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara da tavla turnuvasının açılışına katılarak, katılımcılara başarılar diledi.

İlber Ortaylı ve Erhan Afyoncu’dan söyleyişi
17. Erguvan Festivali’nin aynı günün akşamı, Türk tarihinin iki kıymetli hocası vardı. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Erhan Afyoncu, “Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Kurtuluş Savaşı” adı altında bir söyleşi gerçekleştirdiler. Büyük Taarruz’un yıldönümünde düzenlenen söyleşide iki değerli hoca da Büyük Taarruz hakkında bilgi verdiler. Ayrıca Atatürk’ün askeri yönü, Balkan Harbi, Çanakkale Savaşları, hakkında da konuşmaların yapıldığı söyleşide, Avrupa’nın Türkiye’ye bakış açısı hakkında da söyleşi yapıldı.

Çocuklarda unutulmadı
Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali kapsamında Çatalca Belediyesi ve Çatalca Kültür ve Turizm Derneği iş birliği ile “Cumhuriyet ve Demokrasi Yürüyüşü” adı altında kültür tarih ve doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali kapsamında yapılan sportif müsabakalarda sporcular kıyasıya yarıştı. Bu sportif müsabakalardan birisi de Budokaido Şampiyonası’ydı. Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali kapsamında düzenlenen şampiyonada 19 kulüpten toplam 220 sporcu 8 farklı kategoride mücadele etti. Turnuvalarda mücadeleler devam ederken Mehmetçik Meydanı’ndaki festival sahnesinde çocuklar için hazırlanan bölgede kukla tiyatrosuyla da minikler keyifli dakikalar geçirdiler.

“Zafere Giden Yol” isimli tek kişilik gösteri sunuldu
17. Erguvan Festivali üçüncü gününde Cumartesi akşamı sahnede şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu Sunay Akın’ı ağırladı. “Zafere Giden Yol” isimli tek kişilik gösterisini Çatalca halkına sunan Sunay Akın, birçok konuya değindi. Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali’nde güvercin sevenler için de bir etkinlik vardı. Çatalca 2. Öntepe Güvercin Yarışması ve Kanatlı Hayvan Sergisi, Çatalca Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde yapıldı. İstanbul’un farklı ilçelerinden, Trakya’nın farklı illerinden ve Marmara Bölgesinin hatta Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen güvercin sevenler, güvendikleri ve sevdikleri güvercinlerinin ödül alması için yarışmaya girdiler.

‘En Güzel Malak Yarışması’ düzenlendi
Festivalin 4. günü Çatalca Doğal Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (ÇADOSK) işbirliği ile Karadeniz’den Marmara’ya bisiklet turu düzenlendi. 17. Erguvan Festivali’nin 4. gün programının akşamında Harmany Folk Dans Campany ve Ahmet Selçuk İlkan sahne aldı. Erguvan Festivali’nde kurulan stantlarda yöresel ürünler satılırken, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Çatalca Belediyesi ortaklığında “AB ve Türkiye’de Hayvancılığın Durumu – Örgütlü Çalışmanın Önemi” adıyla düzenlenen panelin ardından ‘En Güzel Malak Yarışması’ düzenlendi.

En lezzetli yarışma
Festivalde kadınların üretkenliği ile birlikte yöreselliğin birleştiği ‘Yöresel Börek Yarışması’ Mehmetçik Meydanı’nda yapıldı. Çatalca’nın farklı mahallelerinden el emeklerini sergileyen kadınlar, en lezzetli yarışmada bir araya geldi.

Çatalca Başpehlivanı Şaban Yılmaz Oldu
Çatalca Erguvan Festivali kapsamında düzenlenen Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde; Recep Kara, Ali Gürbüz, Orhan Okulu, Şaban Yılmaz gibi Kırkpınar’ı kazanmış pehlivanların da aralarında bulunduğu 36 başpehlivan güreşti. Güreşlerde birinci Şaban Yılmaz, ikinci Recep Kara, üçüncü Orhan Okulu ve Ali Gürbüz oldu.

Çatalcalılar ‘Zafer Yürüyüşü’nde bir araya geldi
17. Erguvan Festivali’nin son gününde 30 Ağustos Zafer Bayramı akşamında binlerce Çatalcalı, ‘Zafer Yürüyüşü’nde bir araya geldi. Ellerinde Türk Bayraklarıyla marşlar eşliğinde yürüyen Çatalca halkı, caddeleri, sokakları gelincik tarlasına çevirdi. Zafer Yürüyüşü’nün ardından ise Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün Atatürk Giysileri Koleksiyonu’ndan hazırlanan Zafer Defilesi yapılarak beş gün süren Festival son buldu.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Çatalca Halkı 30 Ağustos’ta Yine Meydanlardaydı

Sıradakini Oku

Kadir Topbaş’tan Çatalca’ya Müjde

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir