Başkan Kara ‘Mahalle Buluşma Günü’ Etkinliğine Katıldı

Çatalca Belediyesi’nde geri dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Çatalca’ya bağlı 39 mahallenin tümünde düzenlenen kampanyalar ve yarışmalar ile geri dönüşüm bilincinin aşılanması ve toplanan atıklarla doğanın korunması amaçlanıyor.

Düzenlenen Kampanyalar ile Geri Dönüşüme Büyük Katkı

“Geri Dönüşüm Hepimizin Geleceğine Yatırım” anlayışıyla yola çıkan Çatalca Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, Başkan Cem Kara’nın da desteğiyle doğayı korumak için çalışıyor. Başkan Kara’nın büyük önem ve destek verdiği geri dönüşüm çalışmaları, düzenlenen kampanyalar ve yarışmalar sayesinde Çatalca’da hız kesmeden devam ediyor. Çatalca’da geri dönüşüm bilincini oluşturmak için mahalle mahalle, ev ev gezen ekipler, bu kez Muratbey Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Cem Kara’nın da katıldığı Mahalle Buluşma Günü’nde vatandaşlara çevresel ve kimyasal atıkların toplanmasıyla ilgili önemli bilgiler aktarıldı. Bitkisel atık yağlar, atık piller, atık camlar, ambalaj atıkları, atık lastikler gibi birçok atığın çevreye verdiği büyük zararı anlatan ekipler, toplanan tonlarca atık sayesinde doğaya yapılan katkının da altını çizdi.

Başkan Kara: “1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor”

Başkan Cem Kara konuşmasında; “Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak biz, ağaçların budanmasıyla ilgileniyoruz. Bunun dışında, özellikle hepimizin bilinçlenmesi gerekiyor. Ekibimizin ev programları var. Tek tek kapılarını çalacaklar. Ciddi bir grupları var, geçen sene de çalışmalar yaptılar gönüllü öğrenci gruplarıyla. Onlara broşür verip anlatacaklar, bu çok önemli. Bakın, balık kızarttığımız, biber, patlıcan kızarttığımız o yağların, suya dökülmesi, dünyaya verilebilecek en büyük zararlardan bir tanesi. 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. Yani biz buradan döküyoruz, üzerine suyu döküyoruz, gitti… Yok öyle bir şey. Onun için, onu toplayabildiğimiz kadar topluyoruz. 2009 yılından beri başlamışız ama çok kolay bir şey değil. Yani, eskiden Çatalca, Ferhatpaşa ve Kaleiçi’ydi. Şimdi bir ucu Hallaçlı, Çerkezköy’e 7 kilometre… Bir tarafı Binkılıç, Saray’a 23 kilometre. Hadi buraları yakın, 3 dakikada geliyorsun, 5 dakikada geri dönüyorsun. Bunu her yere yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. İlçe merkezinden başladılar. 5 litre atık yağ getirene, 1 litre temiz ay çiçek yağı veriyorlar. Lisanslı bir firmayla da anlaşmamız var bu konuda.” dedi.

10 Yılda Çatalca’dan Doğaya Büyük Kazanım

Çatalca’da Başkan Cem Kara’nın göreve geldiği 2009 yılından bu yana geçen 10 yıllık süreçte yürütülen geri dönüşüm çalışmalarının başında ambalaj atığı toplama faaliyetleri geliyor. 2009 yılında aylık ortalama 57 ton olarak toplanan ambalaj atığı miktarını, 2017 yılsonu itibariyle ortalama 350 tona ulaştıran Çatalca Belediyesi, 39 mahallede kurduğu 160 adet ambalaj atığı toplama kumbarası ile 18.238 ton ambalaj atığını ekonomiye kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. Bitkisel atık yağların toplanması için hizmet birimleri ve mahalle muhtarlıkları ile toplama noktaları oluşturan Çatalca Belediyesi, kurduğu ekiplerle işletmeleri ve evleri kapı kapı dolaşarak, topladığı 173 ton bitkisel atık yağ ile biodizel üretimine de katkı sağlıyor. Toplanan tüm atıkların doğayı korumak için bir adım olduğunu her fırsatta dile getiren Başkan Kara, bu çalışmaların hız kesmeden devam edeceğine de vurgu yaptı.

Geri Dönüşüme Teşvik İçin Büyük Ödüller

Çatalca Belediyesi’nin ilçe genelinde düzenlediği yarışmalar ile vatandaşlar geri dönüşüme teşvik ediliyor. Okullar ve hanelerde düzenlenen yarışmalar ile ödüller, 30 Nisan 2018 tarihinde sahiplerini bulacak. En çok bitkisel yağ toplayan; 1. Okula 1.000 TL, 2. Okula 500 TL, 3. Okula 250 TL değerinde temizlik setleri hediye edilecektir. En fazla ambalaj atığı toplayan; 1. Okula 5.000 TL, 2. Okula 3.000 TL, 3. Okula 1.000 TL değerinde elektronik market hediye çeki verilecektir. En çok ambalaj atığı toplayan çevreci siteye; 1000 TL değerinde temizlik seti hediye edilerek, site içerisinde belirlenen alana 10 adet meyve ağacı fidesi dikilecektir. En çok ambalaj atığı toplayan çevreci binaya; 500 TL değerinde temizlik seti ve hane başına 1 tane saksı çiçeği hediye edilecektir. En çok ambalaj atığı toplayan çevreci müstakil ev sahibine; 250 TL değerinde temizlik seti hediye edilerek, belirlenen alana 5 adet meyve ağacı fidesi dikilecektir. Bitkisel atık yağların toplanması için belirlenen noktalara 5 litre bitkisel atık yağ getiren vatandaşlara, 1 litre temiz yağ hediye edilecektir.

 

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Balkan Şehitleri Anıldı

Sıradakini Oku

Çatalca’ya 88 Milyon Bütçe!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir