Başbakan Davutoğlu 3. Havalimanı’nda İncelemelerde Bulundu

Başbakan Ahmet Davutoğlu inşaat çalışmaları devam eden İstanbul’un yeni havalimanında incelemelerde bulundu. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte Arnavutköy Tayakadın’daki inşaat şantiyesine gelen Davutoğlu önce brifing aldı. Başbakan Davutoğlu kendisine verilen brifingin ardından kameraların karşısına geçti.

GURUR VERİCİ BİR PROJE

Projenin Türkiye’nin yükselen ekonomik gücünü gösterdiğini söyleyen Davutoğlu, “Gerek iş hacmi, gerek projenin mahiyeti itibariyle dünyanın mega projelerinden birisi. İstanbul’un merkezi konumu uluslararası havacılık anlamında en önemli hat haline dönüştü. Bir ülkenin kalkınmışlık göstergesi havaalanına indiğiniz andan itibaren o havaalanının kalitesiyle kendini ortaya koyar. İstanbul gerek bir merkez olması, gerekse THY’nin performansıyla en gelişen kentlerden biri haline geldi” dedi. Üçüncü Havalimanının İstanbul’da inşa ediliyor olmasının vizyoner bir yaklaşımı ortaya koyduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bu projenin en kısa sürede en iyi şekilde tamamlanması için firmalarımızdan katkı bekliyoruz. Bu işin Türk firmaları açısından üstlenilmiş olması, inşaat sektörümüzün de seviyesini gösterir. İstanbul’un çevre dokusu itibariyle de duyarlı olmamızı gerektiren bir proje. 10 milyar 247 milyon avro yatırım, 22 milyar kira bedeli, 32 milyar Avro’luk bir projeden bahsetmek mümkün. 150’den fazla havayolu şirketinin bu alanı kullanacağını planlıyoruz. Yılda 90 milyon yolcuyu ağırlayabilecek. 3’üncü fazda 120 milyona, 4’üncü faz tamamlandığında 150 milyona çıkarak dünyanın en büyük projesi olacak. Bütün bu fazların baştan iyi planlanması gerekiyor” diye konuştu.

SEÇİLEN YER DOĞRU

Üçüncü Havalimanı için İstanbul’daki en doğru yerin seçildiğini söyleyen Davutoğlu, “Bu alanda zemin değişmiş, dönüşüm geçirmiş. Şirketlerden özel olarak istediğimiz husus, bozulmuş zeminin düzeltilmesi. Burada bir çevre duyarlılığı projenin asli unsuru olarak devrede. Burası bir orman alanının havaalanına dönüşümü değil, topografyası bozulmuş bir alanın eski niteliklerine döndürülmesini ihtiva ediyor. Bu proje bittiğinde 60-70 yıllık zemin bozukluğu giderilmiş olacak. ve en elverişli coğrafya sağlam bir zemine kazandırılmış olarak dünyanın en büyük projesi hayata geçecek. 3000 iş aracı faaliyet gösterecek 30 bin kişilik istihdam oluşacak. İşletmeye geçildiğinde 120 bin istihdam olacak. Yaşayan orman alanlarında en ufak bir eksiklik olmayacak. 5 milyon ağaç dikilecek. Geniş bir ağaçlandırma faaliyeti yürütülecek” diye konuştu.

MADDİ SORUN YOK

Finans ve kredi çalışmaları da son derece başarılı bir şekilde yürüdüğünü söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Hedef tarih olan 29 Ekim 2017’de dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı tamamlandığında şölen havasıyla hizmete açacağız. 2017’de THY’nin 70 milyon kapasiteye ulaşması bekleniyor. Zaten açılıştan itibaren 90 milyonluk kapasitenin 70 milyonu THY tarafından kullanılacak” dedi.

HAVALİMANININ İSMİ

Yine bir soru üzerine havalimanının isminin istişare edildiğini söyleyen Davutoğlu,” İstanbul’a yakışan bir isim üzerinde çalışılır. Önemli olan bebeğin dünyaya gelmesi, projenin ortaya çıkması, hepimizi gururlandıracak şekilde dünyaya takdim edilmesi” dedi.

ATATÜRK HAVALİMANI NE OLACAK?

Üçüncü Havalimanının faaliyete geçmesinin ardından Atatürk Havalimanının ne olacağı sorusuna da yanıt veren Ahmet Davutoğlu,”Çevrenin korunması bizim asli görevimizdir. Bu dengeyi korumamız lazım. Atatürk Havalimanı’nın yeni konumu da bu dengeyi koruyacak şekilde olacaktır. Birçok kentte olduğu gibi daha küçük ölçekli işler için tanzim edilebilir, yeşil alan haline dönüştürülebilir. Bunlar istişare ile geliştirilecek hususlar” dedi.

AÇILIŞ TARİHİ

Açılış için hedeflenen tarihin 29 Ekim 2017 olduğunu tekrarlayan Başbakan Davutoğlu, “Burada önemli olan bir tarih vermek değil, topografyanın düzeltilerek zemin tam anlamıyla tahkim edilmesi gerekmektedir. Önemli olan bu “diye konuştu.

İŞTE ÜÇÜNCÜ HAVALİMANIN ANİMASYON FİLMİ

Bu arada inşaatı devam eden Üçüncü Havalimanın animasyon filminin son hali, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı tarafından basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

Sigara Yasağı Genişletiliyor

Sıradakini Oku

Kanal İstanbul İçin İlk Adım Atılıyor

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir