AVCILARIN PUSULASI ŞAŞTI

Çatalca Merkez Avcılar ve Atıcılar Spor Derneği Başkanı Hüseyin Bükülmez av sezonu öncesi gazetemize konuştu.
SORU: 2020- 2021 Av sezonu Koronavirüs nedeniyle açılacak mı?
Kimlik yenileme sürecinin yavaş gitmesinden dem vuran Başkanı Hüseyin Bükülmez, konu hakkında şöyle konuştu:
CEVAP: “Türkiye çapında 250 bin kayıtlı üye var. 2020-2021 av sezonu kimlikleri yenileniyor. Kimlikler yenilendikten sonra şuana kadar olmayacak diye olumsuz bir durum yok. Fakat işler ağır gidiyor. Milli Parklar’daki bu sorunu çözecek Covid-19’dan dolayı insan az ve yer çok ufak olduğu için orman idaresindeki yerde beş kişi bir oda da çalışıyor. Başkanlar ve başka iş için gelenler olduğu zaman, sosyal mesafe kuralı uygulanamıyor. O açıdan da insanlar pek gelemiyor ve gidemiyor. Kısacası sezon açılacaktır fakat bürokratik işlerden dolayı biraz yavaş işliyor. MAK kararları daha açıklanmadı. Pulların fiyatları belli değil. Pulların temmuzun 15’inde gelecek deniyor. Sürecimiz yavaş işliyor. Koronavirüs nedeniyle av sezonu açılmayacak diye de herhangi bir karar yok. Yetkili arkadaşlara da soruyoruz. Süreç devam ediyor kayıtlarımızı yapıyoruz. 2020-2021 Ağustos ayının 3 haftası itibariyle av sezonumuz açılacak.
SORU: Koranavirüs hastalığı avcıları etkiler mi? Ava gittiğinizde sosyal mesafeyi koruyabilirmisiniz?

CEVAP: Koranavirüsün avcıları etkilemeyeceğini ifade eden Başkan Bükülmez, “Avcılık bireysel spordur. Aynı halter gibi. Tüfeği eline alırsın kimse sana yardım etmez. Ava üç ya da beş arkadaş avda başka arkadaşlara denk gelsen de mesafeyi korursun. Avcıların hepsi sağlıklıdır. Av yapacak kişiler sağlık raporu alır. Devlete borcu olmadığına dair temiz kâğıdı alırlar. Bilim adamı değilim. Ancak bulaşma konusunda şöyle konuşabiliriz. Avcılığın Koronavirüsle alakası olacağını tahmin etmem. Avcılık bireysel spor olduğu için ikinci kişiye bulaştırma imkanı yoktur. Avda herkes mesafesini koruyacağına göre herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum” dedi.
SORU: Eskiden avcılar sezon açıldığında istediği yerde avlanırdı. Şimdi de avlak yerlerinin paralı olacağı ile ilgili bir söylenti var. Bu konudaki görüşleriniz nedir?
“Avlak yerlerinin belirsizliğinden kaynaklanan sorunlarla başımız dertte” diyen Başkanı Hüseyin Bükülmez, konuyu şöyle anlattı:
CEVAP: “Bu sene bu virüsten daha ziyade avcılarımız bu olaydan çok müteessir oldular. Avcılar en yumuşak huylu insanlar ve hiçbir zaman devlete zararları olmayan, parasını ödeyen her şeyini sağlam yapan insanlar. Avcılarımızdan sağlık raporu alınıyor, sabıka kaydı alınıyor, Vergi borcu yoktur yazısı alınıyor. Bu insan av yapmaya gidecek bir kanun çıkartmışsın avlak yerleri, AVBİS gibi bunlara avcılar evet demiş, itiraz etmemiş. Şimdi avlakların yerleri belli değil. Yolun bu tarafı avlak öbür tarafı da başka bir avlak. Avcı bu avlaktan vuruyor öbür avlağa düşüyor. Avı almaya gidilince sınır ihlalinden dolayı ceza yazabiliyor. 2013 yılında bizi Orman İl Müdürlüğü’nde topladılar. Bize bunun açıklamasını yaptılar. Dediler ki ‘Biz avlaklar yapıcağız. Bu avlaklarda her kes avına gidecek. Belediye ile de işbirliği içinde olunacak, derneklerde bu işin içinde olacak. Av koruma, dernekler ve belediye o bölgedeki avlağı koruyaraktan böyle bir sistem meydana gelecek’ dediler. 2016 yılına kadar böyle gitti. 2016 yılında tekrar çağırdılar. Bir tek ben çıktım sordum avlak dediğiniz zaman ben Bulgaristan’a gittim oradaki avlakları gördüm avlağın girişinde oturmaya, kalmaya yer oluyor. Yeme içme yerleri oluyor. Avlağın belli bir sınırları oluyor. Her türlü hayvan oluyor, üretimi oluyor. Böyle olursa tamam dedim. Ama bunun haricinde avlağın sınırı belli değil ormanın içinde bu taraf başka avlak öbür taraf başka avlak. Bu avlağa izin almışsın öbür avlağa girdin mi ceza yiyorsun. Bu şekilde avcı ceza yiyor neden tel örgü çevirmiyorsunuz dediğimizde tel örgüye aldığımızda hayvanların üremesine engel olur dediler.”
KÖŞE KAPMACA OYUNU…
Avlaklar konusundaki belirsizlikler avcıları tedirgin ettiğini söyleyen Başkan Bükülmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Muratbeyden Çatalca’ya gelirken alt taraf Arnavutköy avlağı, üst tarafI taş ocaklarına doğru Çakıl, Elbasan’a Çatalca avlağı. Burada yol var sorun yok. Geldik Karamandereye. Karamandere avlağında burası Silivri avlağı gel gel Karamandereye yakın orman içinde sınırı yok. Bir anda Durusu avlağının içindesiniz. Avcı geldi çulluk avına gitti nasıl olacak bu. Avlaklarla ilgili tam manasıyla bir ayrım yok. Erzurum da bilmem ne avlağı var diyorlar. Her tarafı belli dağlar ve nehir geçiyor girişi çıkışı belli o tamam. Bizim Çatalca’da Durusu avlağı, Silivri avlağı, Çatalca avlağı üç geni tam orman içinde ve ne sınırı belli ne yolu belli. Harita da orayı çizmiş tamam bitti demiş. Bunu yapmadan avlakları paralı yapması mümkün değil. Ama der ki bu avlaktan şu kadar para yatırıp öbür avlağa girecen ondan sonra sana kota vericem ve ya AVBİS’ten izin vericem diyebilir. Buna uğraşıyorlar bu işlemleri yapmadan ayırmadan tam manasıyla bunu yapmaya çalışıyorlar. Bütün dertte bu biz buna karşıyız.”

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

MEHMET ÇOBAN, “İL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ”

Sıradakini Oku

3 AY ARADAN SONRA MECLİS TOPLANDI

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir